Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği (YEKDER) tarafından “Dijital Çağda İletişim Ahlakı” Çalıştayı düzenlendi.
İlahiyat, iletişim, sosyoloji disiplinlerinden katılımcılar ile dijital medya uzmanlarının sunumlarıyla katkı sağladığı çalıştayda iletişimin fıkhî ve ahlakî boyutları, dezenformasyon sorunları, dijital dünyada maneviyat arayışları, dijital yetkinlik ile dijital içerik üretiminde dikkat edilmesi gereken konular konuşuldu.
Çalıştayın sonuç raporunda, şu değerlendirmeler yer aldı:
"Dijital çağın ortaya koyduğu problemlerden biri, insanlar arasındaki iletişim ve etkileşimin çokça arttığı dönemlerde yaşanan ahlaki krizlerdir. Bir Müslümanın sahip olması gereken ahlaki prensipler, yaşamın her noktasında karşımıza çıkmakta ve doğru kararlar alma noktasında yol gösterici bir rol oynamaktadır. İletişim kültürüne dair kişilerarası ahlakı koruyabilmek için hukuki bir altyapı bulunmamakta, denetleme mekanizması ise zayıf kalmaktadır. Bilginin denetlenmesinin oldukça zor bir hal aldığı bu dönemde bireylerin kendilerini bilinçlendirme gayesine sahip olmaları önem taşımaktadır. Bilgi denen güç unsurunun değer süzgecinden geçmesi bilginin hatalı amaçlar doğrultusunda kullanılmasının da önüne geçmektedir. Bu şekilde bilgi üretmek ahlaki bir sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Yanlış bilgi (dezenformasyon), yalan haber ve itibarsızlaştırma gibi olumsuzluklar ile mücadele etmek ve doğru bilgiyi üretip yaygınlaştırmak günümüzde en önemli dijital hamlelerdendir.
Değerlerin ön planda tutulduğu bir kültür endüstrisi...
Değerlerin ön planda tutulduğu bir kültür endüstrisini oluşturma ve kültür ihracatında bulunma çabası dijital mecralarda etkin bir biçimde yer almanın etkin bir adımını oluşturmaktadır. Teknolojinin hız alması ile kültürel değerlerin önemsiz hale gelmesi söz konusudur. Bu durum kişinin ait olduğu değerlerinin değersizleşmesi anlamına gelmektedir. Bireyin zihinsel ve manevi anlamda güçlendirilmesi, farkındalığının artırılması gerekmektedir. Fakat bireyin farkındalığının artırılabilmesi için ailenin de devrede olması gerekmektedir. Teknolojik gelişmelerin kontrollü ve sistematik olarak ilerletilmesi bu noktada katkı sağlayacaktır. Kişilerin iyilik, ahlak, yardımlaşma, devlet politikalarıyla uyumlu şekilde hareket etmeye teşvik edilmelidir. Dijital mecralarda yer alan sorumlu kullanıcıların acı pornografisi içeren paylaşımlarının paylaşılmasına engel olmaları daha temiz içerikli platformlara sahip olmayı sağlayacaktır. Yaşanan olumsuz durumların duygusal yönden istismar edilmesine müsaade etmeyecek yasal yaptırımların yer alması bu konuda olumsuz içeriklerin azalmasına olanak sağlayabilmektedir.
Dijital linç kültürüne karşı eğitimler gerçekleştirilmeli
Okullarda her yaş düzeyinde farkındalığı artırmak için medya okuryazarlığı dersleri verilmeli, dijital ortamda baskı ve linç kültürüne yönelik çeşitli eğitimler gerçekleştirilmelidir. Aile başta olmak üzere tesis edilen ortamlarda bireylerin kanaatleriyle var olabildikleri, değerli olma duygusunu, takdir ve onay duygularını ölçülü bir şekilde tattıkları, sevinçlerini de üzüntülerini de paylaşabilecekleri güvenli ortamların tesisi sağlanmalıdır.
Dini ve ahlaki değerler dijital okuryazarlık müfredatında de yer almalı
Dijital dünyada güvenlik, kişisel bilgilerin paylaşılmaması, mahremiyetin korunması gibi hususların dijital okur yazarlık eğitim müfredatlarına dahil edilmesi yanında müfredat, dini ve ahlaki değerleri haiz birer mukim olma bilincini de içerecek şekilde planlanmalıdır. Kesinleşmemiş bilgiler paylaşılmamalı, doğru bilgi etik bir yaklaşımla paylaşılmalıdır. Etkileşim elde edebilmek için yapılan sansasyonel haberlere karşı bilinçli olunmalıdır. Sosyal medya kullanım etiğine dair farkındalık sağlanabilmeli ve bu etik kodları toplumların her yaştan ve özellikten fertlerine kazandırma çabasına sahip olunmalıdır. Dezenformasyonun bir ahlak problemi olduğu dinsel alana yansımalarıyla da aktarılmalı, bu çerçevede politika üreten kurumlarca eğitim faaliyetleri yürütülmeli; sivil toplum kuruluşlarının bu politikalara katkı sunan çalışmaları desteklenmelidir."
Çalıştayın sonuç raporuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.