Türkiye gazetesi, 22 Nisan 1970 tarihinde Hakikat adıyla Enver Ören tarafından kuruldu ve 30 Mart 1972’den bu tarafa Türkiye ismiyle yayın hayatına devam ediyor. Gazete bu anlamda Türkiye’de yarım asırdır gazetecilik tecrübesini aktarıyor.
1990 yılındaki tiraj yarışında öne çıkan, ardından yurt dışında satışı başlayan gazetenin bulunduğu İhlas grubu, İslamî camiada medya açılımının göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Zira bu açılım, 1993’te TGRT FM ve TGRT TV, 1994’te İhlas Haber Ajansı, 1995’te İhlas Net’in kuruluşuyla sürdürülmüştü.
Medya yatırımları 2003 yılında İhlas Yayın Holding A.Ş’nin kurulmasıyla devam etti. 2004 yılında TGRT Haber TV yayın hayatına başladı, ardından da TGRT Belgesel açıldı. Ancak TGRT TV, diğer ismiyle Huzur Radyo TV A.Ş’nin, News Netherlands B.V. ve Ahmet Ertegün’e satışı da 2000’li yıllarda gerçekleşti. 2010’lu yıllarda grubun medya organlarında değişimler yaşandı. 2013 yılında Türkiye gazetesindeki logo, içerik ve mizanpaj değişimini TGRT Haber ve TGRT Belgesel’deki logo ve içerik dönüşüm takip etti.
İhlas Grubu, günümüzde İhlas Yayın Holdingi A.Ş, İhlas Gazetecilik, İhlas Haber Ajansı (İHA), TGRT Haber TV, TGRT Belgesel, TGRT FM, ve birbirinden farklı konseptlerde dijital varlıklarıyla (turkiyegazetesi.com.tr, tgrthaber.com.tr, iha.com.tr, netgazete.com, mavikadın.com, yemekzevki.com) Türkiye’nin güçlü medya gruplarından biri durumunda.
Türkiye gazetesi, İhlas Grubunun temelini oluşturuyor. Bu anlamda gazetenin ramazan içeriklerini değerlendirmek önem arz ediyor.
Sürmanşet Değerlendirmesi
“Gazetelerde Ramazan 2024” dosyasında gazetelerin 11 Mart-15 Mart 2024 tarihleri arasındaki nüshalarını değerlendiriyoruz.
Gazetenin sürmanşetinde ramazanla ilgili içerikler 3 gün yayınlandı ve çoğunlukla haber-röportaj biçimindeki metinlerden oluştu. Bunlar şu başlıklarla sürmanşette yer buldu:
Ramazan hilali sanata yansıdı (11 Mart)
Çamlıca’da ilk defa hilal gözlemlendi (12 Mart)
İftarınızı çorba ile açın (12 Mart)
Vücudunuzu oruçla arındırın (14 Mart)
Gazete promosyon olarak verdiği kitabın reklamını ramazanın ilk günü okurlarıyla paylaştı. 11 Mart tarihli nüshanın sürmanşetinde, “Gönül Sultanları” serisinin dördüncüsünün çekilişsiz kurasız Kadir gecesinde hediye edileceği duyuruldu.
Ramazan Sayfası Değerlendirmesi
Türkiye gazetesinde gündem; sağlık, 3. Sayfa, otomobil, ekonomi, haber, Ramazan, bizim sayfa, gündem, Ankara, dünya, spor sayfalarıyla belirlendi. Bunların dışında kültür sanat ile Bursa sayfası gazetede yer buldu.
Gazetenin ramazan sayfası düzenli olarak yedinci sayfada okura sunuldu. İlahiyatçı Ömer Çetin Engin tarafından hazırlanan sayfada 5 gün boyunca yayınlanan bölümler şöyle özetlenebilir:
Sahabeden-İslam tarihinden kesitler (devamlı yazı)
Esma’i hüsna, hadis-i şerif, zamane manileri, bilmece, piyes (nefsle diyalog) kutucukları
Sohbet (Ehl-i sünnet alimleri) (11 Mart hariç)
11 Mart tarihi dışında, ramazan sayfasının neredeyse tamamı dinî muhtevaya ayrıldı. Sayfa reklamla bölünmedi. Sadece 11 Mart’ta İhlas Vakfı’nın “İftar Sofranda Gülen Yüzler Olsun” başlıklı reklamına yer verildi.
Ramazan sayfasında ayrıca her gün “Ahmet Şahin’den Ramazan Sofrası” başlığıyla köşe yazısı yayınlandı. Burada Türkiye’nin çeşitli illerine özgü yemek tariflerinden ve ramazan sofralarının kültürel değerinden söz edildi.
Bu değerlendirmelere ek olarak gazetede Osman Ünlü, Ramazan Ayvallı, Vehbi Tülek, Abdüllâtif Uyan, Hasan Yavaş, M. Said Arvas, Ahmet Demirbaş, Ahmet Şimşirgil’in dinî muhtevalı ve ramazan ayıyla bağlantılı yazıları yayınlandı.
Sürmanşette sınırlı sayıda Ramazan içeriğine sahip gazetenin iç sayfalarında ramazanın dinî, kültürel ve tarihî değerine daha fazla yer ayrıldığı ifade edilebilir.
“Gazetelerde Ramazan 2024” Dosyasındaki Diğer Gazeteler İçin Lütfen Tıklayınız.