Değerlendirme: Mustafa Çuhadar
Yeni Şafak 1995 yılında “Türkiye’nin Birikimi” sloganıyla kurulan ve otuz yıllık tecrübesiyle yayın hayatına güçlü bir biçimde devam eden yaygın süreli gazetedir. Gazetenin imtiyaz sahibi Yeni Şafak Gazetecilik A.Ş, Albayrak Medya Grubunun köklü markalarından biridir.
Albayrak Medya Grubu; radyo, televizyon, gazete, dergi ve dijital yatırım/mecralarıyla Türkiye’nin en etkin medya organizasyonlarını bünyesinde barındırıyor. Bunlardan olmak üzere TV Net ile televizyonculukta; TV Net Radyo (şimdilik yalnızca İstanbul’da yayın yapıyor) ile radyoculukta; Cins, Gerçek Hayat, Post Öykü, Skyroad, Bilge Minik, Bilge Çocuk, Z Raporu, Lokma, Nihayet ve Derin Tarih ile tematik dergi yayıncılığında; GZT, Skyroad, Mecra, Lokma ve Arkitekt mecralarıyla dijitalde varlık gösteren Albayrak grubu, sektörde önemli bir yere sahip. Geleneksel medyayla başlayan içerik üretimi günümüzde onlarca dijital mecra ve mobil uygulamayla da sürdürülüyor. Yayın politikaları ve içerikleriyle 1990’lı yıllardan bu tarafa bilhassa İslamî camianın yakından takip ettiği Yeni Şafak’taki ramazan içerikleri bu açıdan önem arz ediyor.
Sürmanşet Değerlendirmesi
Değerlendirmesini yaptığımız 11-15 Mart 2024 tarihleri arasında Yeni Şafak’ın sürmanşetinde ramazan, daha çok reklam temasına uygun içerikleriyle öne çıktı. “Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan” metni ile cami görselinin yan yana kullanıldığı Ziraat Katılım reklamı, Ramazan’ın ilk beş gününde gazetenin sürmanşetinde yayınlandı. Buna ilaveten sürmanşetlerde sekiz haber-röportajdan üçünde ramazan temalı içeriklere yer verildi. Bunların başlıkları şöyle:
İftar İsraf Olmasın (12 Mart)
Ramazan Sevinci Pencerelerde (13 Mart)
Türkiye’de Evimizde Gibiyiz (15 Mart)
Bununla birlikte ramazanla ilgili çok sayıda haber ve köşe yazısı girişleri gazetenin birinci sayfasında yer aldı. Dolayısıyla gazetede ramazana ehemmiyet verildi.
Ramazan Sayfası Değerlendirmesi
Yeni Şafak’ta gündem; her gün düzenli olarak gündem (5-7 sf) ekonomi (2-4 sf), dünya (2 sf), kültür ve sanat, ramazan (14 Mart’ta 1, diğer günlerde 2 sf), şehir ve ramazan ile spor (2) sayfalarıyla belirlenirken 11-15 Mart 2024 tarihleri arasında otomotiv, kobi ve analiz sayfaları da gazeteye eklendi. Dolayısıyla sürmanşette reklam türü metinlerin öne çıktığı gazetenin, iç sayfalarda ramazan özel sayfasına geniş biçimde yer ayırdığı müşahede edildi.
“Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan” başlığı bulunan ramazan sayfası, düzenli olarak (14 Mart hariç) 15 ve 16. sayfalarda yayınlanırken şehir ve ramazan sayfası da 17. sayfada onu takip etti. Yeni Şafak böylelikle en fazla Ramazan temalı sayfa açan gazete oldu.
Ramazan sayfalarında kaynakları zikredilerek her gün bir ayet ve bir hadis-i şerife sayfa başlığında yer buldu. Türkiye’den ve dünyadan ramazan manzaraları, günün menüsü, Ramazan hakkında güncel medya içerikleri, ramazanla ilgili kültür ve sanat faaliyetleri, Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler (iftar soflarında israf, sosyal medya kullanımı vb.) gibi çok sayıda habere ramazan sayfalarında yer verildi.
Gazetede, Mehmet Nezir Gül’ün kaleme aldığı “Esmâün-Nebî” başlıklı köşe, günlük periyotlarla ramazan sayfasında yayınlandı. Ayrıca Mahmut Ay’ın ramazan temalı yazılarında da dinî konular ele alındı.
Şehir ve ramazan sayfasındaysa daha ziyade, yerel yönetimlerin faaliyetlerine yer verildiği gözlemlendi.
Yeni Şafak’ın ramazan sayfalarında hiç reklam yayınlanmadı.
"Gazetelerde Ramazan 2024" Dosyasındaki Diğer Gazeteler İçin Tıklayınız