Medya, yardım kampanyalarını nasıl etkiliyor? Sosyal medyada çıkan olumsuz haberler, yardım kampanyalarına zarar veriyor mu? Televizyonun bağış kampanyalarına etkisi nedir? Bu soruları İHH’dan Emrullah Öztürk ile konuştuk. İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) zekat, sadaka, kurban gibi dini vecibelerin yerine getirilmesine aracı olurken diğer taraftan da eğitim, sağlık, kültürel, sosyal, konut gibi yardımlara da olanak sağlıyor. Bu yardımlar için İHH'nın gerek geleneksel gerekse yeni medyayı etkin bir şekilde kullandığı gözleniyor.
Peki, medyanın İHH’nın yardım kampanyalarına etkisi ne? Online bağışlara vatandaşlar nasıl bakıyor? Medya içerikleri yardımları nasıl etkiliyor?
İHH medya sorumlusu Emrullah Öztürk online sistemler ve medyanın bağış kampanyalarına etkisi hakkında önemli bilgileri islamvemedya.com’la paylaştı.
İslamvemedya.com: "Online yöntemler hayatın birçok yönünde etkili olduğu gibi, dini vecibelerin yerine getirilmesinde de önemli bir unsur haline geldi. Online bağışlara ilgi ne düzeyde?"
Öztürk: "Online bağışları, SMS ve internet bankacılığı diye ikiye ayırmak lazım. online bağış oranları vakfa gelen tüm bağışların %75’ini kapsıyor. Geriye kalan % 25 ise direkt vakfa gelip elden yapılan bağışlardır. Bu fark, yüklü miktarda yapılan yardımların banka hesapları üzerinden yapılmasından kaynaklanıyor."
İslamvemedya.com: "Sosyal medya online bağış kampanyalarını nasıl etkiliyor? Örneğin sosyal medyayı kullandığınız tarihten itibaren online bağışta artış söz konusu mudur?"
Öztürk: “İHH’nın sosyal medyası 2010 yılında yayına başladı. 4 yılda sosyal medyayı en etkin kullanan sivil toplum örgütü olduğumuzu söyleyebilirim. Sosyal medyada Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde paylaşımlar yapıyoruz. Kampanyalarımızda sosyal medyanın önemi çok büyük ama bağışlara direkt etkisini ölçmemiz şu an için mümkün değil. Ancak sadece telefonla bunu ölçebiliyoruz. SMS gönderdiğimiz hayırseverlerimizden anlık dönüş alabiliyoruz.”
Öztürk: “Olumsuz haberler, yardımları daha da artırıyor.”
İslamvemedya.com: Sosyal medya herkesin doğru veya yanlış haber, bilgi ve yorum paylaşmasına olanak tanıyor. Bu bakımdan yardım kampanyaları hakkında çıkan olumsuz bir haber veya yorum online yardımlarda düşüşe neden oluyor mu?
Öztürk: “Aksine olumsuz haberler yardımları daha da arttırıyor. İHH’nın toplumda bir güvenirliliği var. Bu güvenirliliğin birçok sebebi var; ama en önemlisi şeffaf olması ve gönüllülük esası üzerine yürümesi. Vakfımıza yönelik herhangi bir karalama kampanyası başlatıldığında toplumun büyük bir kısmı sosyal medyada “İHH’ya dokunma” etiketleriyle İHH’ya sahip çıkıyor.
Canlı yayında 12 milyon TL bağış taahhüdü...
İslamvemedya.com: Televizyonda canlı yayında Gazze için bir bağış kampanyası düzenlemiştiniz...
Öztürk: “İHH’nın Gazze’ye yardımlara yeni başlamadı. İsrail’in Gazze’ye yönelik 2007 yılından beri uyguladığı bir abluka var. İHH olarak 2007 yılından beri Gazze’ye nakdi ve ayni yardımlar yapmaktayız. Yardımları daha iyi organize etmek için Gazze’ye ofis bile açtık. Son saldırıların başlamasından bugüne kadar ise Gazze’ye 8 milyon TL’lik nakdi yardım gönderdik. Hatta son olarak 30’un üzerinde TV ve kanalın ortaklaşa düzenlediği canlı yayında 12 milyon TL bağış taahhüdü aldık.”