Umran Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Şemsettin Özdemir İslamî düşünce için dergilerin hayati öneme sahip olduğunu söyledi. İslamvemedya.com’un sorularını yanıtlayan Özdemir, Türkiye’de dergiciliğin İslamcılık için büyük bir işlevi yerine getirdiğini bilerterek, “Dergicilik, İslamcılık düşüncesinin, İslamcılık hareketinin olmazsa olmazıdır” dedi. Özdemir şöyle konuştu:
“İslamcılık hareketi, dergilerle oluşmuş. Sebilürreşad’tan Büyük Doğu’ya varana kadar, Türkiye’de İslami düşünce, dergilerle beraber gelişti. İslam’ı bir hayat modeli olarak, hayata hakim kılma yorumuna İslamcılık diyorum. Dolayısıyla bütün bu süreçler dergilerle taşındı. Gerçekten İslamcılık, gazeteden çok, kitleye dergi aracılığıyla ulaştı. Bir kadro, bir düşünen adam meselesi. O bakımdan dergiler, tarihsel işlev yaptı. Bugün de birçok dergi var. Hepsi de kendi zamanında İslam’ın yorumunu yapmış, Müslümanların olaya bakışını ifade etmiş. O bakımdan neredeyse abartmayalım, dergicilik İslamcılık düşüncesinin, İslamcılık hareketinin olmazsa olmazıdır.”
“İslami dergilerin var olmaları önemli.”
İslamî içerikli bazı dergilerin, gündem oluşturma ve gündemi takip etme konusunda eksiklikleri olduğunu kaydeden Özdemir, bu tür dergilerin ülke gündemini taşıyabilmesi için sistemsel, sosyal, kültürel konular da kendini zorlaması gerektiğini belirtti. Bununla birlikte İslamî dergilerin varlıklarını sürdürmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Özdemir şunları söyledi:
“İslamî dergilerin var olmaları, devam etmeleri önemli. Biz Umran olarak 23 senedir devam ediyoruz. Hayalim şu: 100 sene sonra yaşayacak Müslümanlar Umran’ı devam ettirebilmeli. Bir dergiyi 50 yıl 100 yıl taşıyamayan insanlar medeniyet kuramazlar. Yayın hayatına başlayıp 5 yıl veya 10 yıl sonra kapanan dergiler oluyor. O bakımdan devamlılığı çok önemli görüyorum. Ama tabi adaptasyonu da sağlamak lazım. Bugünü konuşmak, bugünde kalıcı çözümler üretmek kolay değil ama her şeye rağmen dergicilik önemli bir iştir.”