Elazığ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mesut İnan’ın yaptığı “Lise Öğrencilerinin Medya-Din İlişkisi Algıları” başlıklı çalışmada önemli tespitler yer aldı. Araştırma bulgularından en dikkat çekeni, lise öğrencilerinin medya etkisi konusundaki görüşleri oldu. Araştırmaya göre, liselilerin % 80’i medyanın dini konularda halkı olumsuz etkilediğini düşünüyor.
Bingöl Fen Lisesi ve Bingöl Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim gören 60 öğrenciyle gerçekleştirilirken ankette, medyanın dini yayınlarında tutarlı ve ölçülü davranıp davranmadığının tespit edilmesi amaçlandı.
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin tamamına yakını (% 98,3) medyanın dini yayınlarda hassasiyet göstermesi gerektiğini bildirdi. Dini konuları işleyen programların halk üzerindeki etkisini tespit etmeye yönelik soruya ise öğrencilerin % 80'i medyanın dini konularda halkı olumsuz etkilediğini belirtti.
Sorunu İlahiyat Muhabirleri çözer: % 73
Çalışmada ilginç bir detay daha ortaya çıktı. İnan’ın dini yayınlarda halkı olumsuz etkileyen medya sisteminin problemine çözüm olarak sunduğu “ilahiyat muhabiri” önerisine öğrencilerin % 73’ü “katılıyorum” şeklinde yanıt verdi.
Takip % 88, Güven % 26
Çalışmanın bulguları, medyaya duyulan ilgi ve güveni de gösterdi. Buna göre lise öğrencilerinin % 88’i medyayı takip ettiğini söylerken, bunların sadece % 26’sı medyaya güven duyuyor. Liselilerin %73,3’nün medya içeriklerine güveniyor.
Dini yayınlara ilgi % 85; sorgulama % 81
Araştırmanın bulguları, örnekleme dahil edilen öğrencilerin % 85’inin dini yayınlara ilgi duyduğunu gösterdi. “Medyada çıkan dini yayınları sorgular mısınız?” sorusuna ise öğrencilerin % 81,6’sı “evet” yanıtını verirken % 18,3’lük bir kısmı bu soruyu “hayır” şeklinde yanıtladı.
Araştırmanın tamamını okumak için lütfen tıklayınız.