Samanyolu TV’de yayınlanan Şefkat Tepe dizisinin 136. bölümündeki bir sahne medyanın gündemine oturdu. Hz. Peygamberi bir ışık halesi olarak yansıtan sahnelere basın kuruluşları, ilahiyatçılar, gazeteciler ve sosyal medyadan tepki yağdı. Yeni Şafak, Yeni Akit, Star, Milli Gazete, Milat, Radikal konuya geniş yer ayırırken, Zaman gazetesi konu hakkında sessiz kaldı.
Yeni Şafak: “Rezalet, Suistimal, Terbiyesizlik”
Yeni Şafak gazetesi, 12 Şubat 2014 tarihli nüshasında, “Rezalet Tepe” başlığıyla tepkisini gösterdi. Gazete, “Terbiyesizlik” alt başlığını kullandığı haberde “Fethullah Gülen hareketi, Peygamber Efendimizi Türkçe Olimpiyatları ve Twitter mesajlarından sonra dizide de suistimal etti. STV’de yayınlanan Şefkat Tepe dizisinin son bölümünde Peygamber, gökten ışık huzmesi içinde indirilip kamyonete bindirildi.” ifadesine yer verdi.
Gazete 13 Şubat tarihli nüshasında yer verdiği “Peygambere saygısızlık” başlıklı haberinde de konuya ilişkin akademisyen, yönetmen ve STK temsilcilerinin görüşlerini şu alt başlıklarla okuyucularına aktardı: “Böyle bir şey fecaattir”, “Yüceliğine yakışmıyor”, “İstismar ediliyor”, “İslam’ın inanç sistemine aykırıdır”, “Tam bir zavallılıktır”, “Hoşgörüyle bakılamaz, büyük ihanet”
Yeni Akit: “Gavur bile yapmadı”
Gazeteler arasında en çarpıcı tepkiyi Yeni Akit gazetesi verdi. Gazete, 12 Şubat 2014 tarihli nüshasında “Bunu gavur bile yapmadı” başlığı ile verdiği haberde kullanılan “Samanyolu’nda yayınlanan Şefkat Tepe adlı dizideki görüntüler, ‘iyice sapıttılar’ yorumlarına yol açtı.” ifadeleri dikkat çekti. Haberin girişinde yer alan “Hizmet”te sınır tanımadığını icraatları ile ortaya koyan paralel yapı, küstahlıkta da sınırı olmadığını gösterdi” şeklindeki cümle, gazetenin konuya yaklaşımını ortaya koyması bakımından dikkat çekiciydi.
Gazetenin 13 Şubat 2014 tarihli nüshasında ise, “STV’ye tepki çığ gibi” başlıklı haber yer aldı. Gazete, haberinde yönetmenler, STK temsilcileri ve bilim adamlarının konu hakkındaki görüşlerini aktardı.
Milli Gazete: “Saygısızlık”
13 Şubat 2014 tarihli nüshasında Milli Gazete, tabloyu “Peygamberimize büyük saygısızlık” olarak tanımladı. Gazete sürmanşete taşıdığı haberinde şu ifadelere yer verdi: “Samanyolu TV’de yayınlanan ‘Şefkat Tepe’ dizisinde skandal sahne vatandaşın tepkisine neden oldu. Dizide Peygamberimiz Hz. Muhammed’i (S.A.V) bir ışık halesi halinde diziye getirip, ardından kamyona bindirilmesi, istismarın en büyüğü olarak yorumlandı.” Gazetenin, haberin iç sayfasındaki devamında, sahneyi tanımlarken kullandığı ifadeler ise şöyle: “saygısızlık”, “rezilliğe imza atıldı”, “akıllara durgunluk veren sahne”, “her kesimden tepki”, “rezalet”.
Star: “Korkunç istismar”
Star gazetesi, sürmanşetten verdiği haberde “Korkunç İstismar” başlığını kullandı. 12 Şubat 2014 tarihinde gazetede yer bulan haber başlığının üzerindeyse,“ ‘Tweetleri katlayın’ rüyası yetmedi, Peygamber Efendimiz (SAV)’i dizi oyuncusu yaptılar” cümlesi dikkat çekti.
Haberin spotunda sahne şöyle anlatıldı: “Dinin izin vermediği işlere uydurma peygamber rüyalarıyla fetva üreten istismarcılar, eşine rastlanmadık bir skandala daha imza attı. Şefkat Tepe adlı dizide bir ışık huzmesi ile temsil edilen Peygamberimize bir askeri birlik teftiş ettirildi, ardından kamyon kasasında kendisi için hazırlanan tahta oturtuldu. Askerler kamyonun ardından koşarak ‘Bizi bırakma’ diye yalvardı.”
Taşgetiren, karikatür krizine benzetti
Star gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren de yapılanı “Cinayet” olarak tanımladı. Gazetenin 13 Şubat 2014 tarihli nüshasındaki “Nasıl yapabildiniz bunu” başlıklı yazısında Taşgetiren, Samanyolu yayın gurubu içinde, yayınları süzen bir ekibin olduğunu ve bu ekibin, İslamî ölçülere aykırı ifadeler konusunda hassas davrandığını kaydetti. Taşgetiren “En son yapılan ise Rasulullah’ın hatırasına yönelik tam bir cinayet oldu. O kan donduran görüntüler nasıl bunca filtreden geçti de ekrana yansıdı. Hiç mi “Yahu ne yapıyoruz biz?” diye soran olmadı? Danimarka’da karikatür rezaleti yaşanmıştı. Şefkat Tepe’de ise, karikatürleştirilmiş bir senaryo içinde Rasulullah’ın hatırasına kıyıldı.” diye yazdı.
Şahin: “Kaş yapayım derken…”
Yeni Asya yazarı Davut Şahin de bu tür sahnelerin izleyici üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Televizyonda yayınlanan bir sahnenin izleyicide ruhsal sorunlara yol açabileceğine değinen Şahin, şöyle devam etti:
“Soyut kavramları algılamayan, özellikle yetişkin olmayan izleyiciler, dizide gördüklerini gerçek sanabiliyor, ya da kendisinin de o dizideki kahraman gibi olabileceği düşüncesine kapılıyor. Bu bakımdan “sır” yüklü diziler hayalden öteye geçemeyen ütopik senaryolardan ibaret… Ama sadece yetişkin olmayan değil, 50 yaşın üzerinde samimî dindar insanların bile “gerçek” zannettiği bu diziler faydadan çok zarar verebiliyor. Güzel bir mesaj vermek isterken, tam tersi algılara yol açılabiliyor.
Bu meseleler hassastır, kaş yapayım derken göz çıkarılabilir”
Radikal: “Tartışma yaratan sahne”
Radikal gazetesinin 13 Şubat 2014 tarihli nüshasında, tepki gören sahneyle ilgili “Tartışılan Peygamber Sahnesi” başlığı kullanıldı. Sürmanşetten verilen haberde, “STV’nin bir dizide Hz. Muhammed’i ışık huzmesi olarak ekrana getirmesi tartışma yarattı. Diyanet, “Peygamber ışık huzmesi şeklinde de gösterilemez” ifadesi yer aldı. Gazete, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul ile birlikte Atatürk Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat fakültelerinden öğretim üyelerinin görüşlerine yer verdi.
Zaman sessiz kaldı
Samanyolu Yayın Grubu’nda faaliyet gösteren Zaman gazetesinde ise söz konusu televizyon sahnesiyle ilgili bugüne kadar bir açıklama veya haber görülmedi. Geçmişte, Danimarka’daki karikatür krizine yönelik tepkilere yer veren gazetenin, Şefkat Tepe’deki sahneye yönelik tepkilere yer vermemesi dikkatlerden kaçmadı.
Kure.tv’de hala yayında
Medya organlarında bu kadar tepki dile getirilmesine rağmen, söz konusu görüntüler, kure.tv’de yayınlanmaya devam ediyor. Aşağıdaki linkte o sahneler seyredilebilir.
http://www.kure.tv/dizi/872-sefkat-tepe/sefkat-tepe-136-bolum-hd/136-Bolum/145418/
Tekin: “ Allah ile aldatmaya izin vermemek gerek”
Milat Gazetesi yazarı Doç. Dr. Mustafa Tekin, kaleme aldığı “Allah’a tweet attım” başlıklı yazısında Hz. Peygamberi rüyada görmenin bağlayıcılığına dikkat çekerek şunları yazdı:
“Bir kimsenin, rüyasında Peygamberi görmesi – şayet görmüşse – sadece onu bağlayan bir tecrübedir. Özellikle kimi şeyh ve liderlerin sürekli peygamberlerle görüştükleri, onlardan talimat aldıkları gibi bilgiler İslam açısından kabul edilebilir şeyler değildir. Üstelik de Peygamber bir kişiye görünmüş ve ona bilgi aktarmış olsa bile öncelikle bu sadece o rüyayı gören (gördüğünü iddia eden) şahıs için bir anlam ifade edebilir. Onun dışındakiler için bir bilgi ve anlam ifade etmez. Yani bir kimse bana gelse ve “rüyamda peygamberi gördüm ve şöyle yapmamızı söyledi” dese ben ona “ Peygamber sana görünmüş; o zaman onu yapmak sana düşer” derim. Çünkü salt bu rüya meselesine dayanarak, kendisini kutsallaştırmaya çalışan, uhdesinde insanlara yalan yanlış şeyler yaptırmaya çalışan insanlar olabiliyor. Burada akli muhakemeyi kullanmak ve Allah ile aldatmaya izin vermemek gerekiyor.”
Sosyal medyada gazetecilerin tepkisi
Konuyla ilgili olarak gazetecilerden de benzer tepkiler geldi. Gazeteciler sosyal medyada görüşlerini şu şekilde aktardı:
Ruşen Çakır @cakir_rusen Geç kaldığımın farkındayım ama STV'de Şefkat Tepe bu sefer iyice uçmuş (bulabildiğim en hafif tabir)
Hilâl Kaplan @hilal_kaplan Müslümanın Müslümana yaptığı zulüm başka oluyormuş gerçekten.. "Şefkat Tepe'de Hz. Peygamber'e büyük saygısızlık!"
Murat Sabuncu @muratsabuncum Hz. Muhammed’in Şefkat Tepe dizisindeki bir sahneye konu edilişi ve bu sahnedeki görüntüler vicdanımı yaraladı. Çok üzüldüm.
Sevilay Yükselir @sevilayyaziyor Tövbe tövbe. STV deki Şefkat Tepe midir nedir? İyice sıyırmış yahu! Hz. Muhammed'i kamyona bindirip şoför yapmışlar. Allah sizi ıslah etsin emi!