Yrd. Doç. Dr. Nüket Elpeze Ergeç tarafından yapılan “Ulusal Televizyonlardaki Dini Sohbet Programlarının Anlam ve Görüntü Açısından İncelenmesi” başlıklı çalışma, kamu hizmeti yayıncılığı anlayışı çerçevesinde, dini konuların televizyon kanallarında ne oranda ve tarzda yer aldığını ortaya koydu.
Selçuk İletişim Dergisi’nde yayınlanan araştırma kapsamında Türkiye’de yayın yapan 7 ulusal kanaldaki (TRT 1, ATV, Kanal D, Star TV, TGRT, STV, Kanal 7) dini programlar incelendi ve elde edilen veriler anlatısal yapı çözümleme, göstergebilimsel çözümleme ve içerik çözümleme analiz teknikleriyle değerlendirildi.
Hangi kanalda, kaç tane dini program yayınlandı?
Bu kanalların yayın akışları 15 Eylül-14 Ekim 2004 tarihlerini içeren zaman diliminde ele alındı. Çalışma, bir aylık süre zarfı içinde, söz konusu kanallarda kaç tane dini program yayınlandığını gösterdi. Buna göre, ilk sırayı 65 programla Kanal 7 alırken, Kanal D’de dini program yayınlanmadı. Diğer taraftan söz konusu dönemde TRGT (38), Samanyolu (31), Star (12), TRT (11), ATV (4) dini programa yer verdi.
Dini sohbet programları ilk sırada
Araştırmada dini sohbet programlarının diğer dini programlara oranla daha fazla yayınlandığı belirlendi. 7 kanalda toplam 90 sohbet programı yayınlanırken, bu sayıyı 38 dini mesaj veren dizi, 29 Kur’an-ı Kerim okuma ve 4 kandil programı takip etti.
Ergeç, araştırmanın sonuç bölümünde dini sohbet programları hakkında şu tespitlere yer verdi:
“Televizyonların dini öğretici sohbet programlarında toplumu bilinçlendirme konusunda televizyonculuk tekniği açısından çok başarılı olmadıkları söylenebilir. İnceleme kapsamındaki sohbet programları genel olarak izleyicinin ilgisini çekmekten uzak bulunmuştur. Televizyon tekniğinin bu programlarda kullanılmasının arttırılması hem toplumun bilgileri öğrenebilmesini kolaylaştıracak hem de izlenirliği arttıracaktır. Aynı zamanda dini sohbet programlarının yayın saatinin kamu yayıncılığına hizmet edebilecek şekilde düzenlenmesi ve diğer televizyon kanallarının da bu programlara yer vermesi dini konularda bilgilenmeyi kolaylaştıracaktır.”
Araştırmanın tamamını kaynağından okumak için lütfen tıklayınız.