Türk girişimci ve mühendisler tarafından kurulan “Yazbee”, sosyal medya platformları arasında yerini aldı. Kısa sürede, farklı uygulamalarıyla dikkat çeken yazbee, kullanıcı sayısını gün geçtikçe artırıyor.
yazbee Kurucu Başkanı Arif Ünver ile, yazbee hakkında ayrıntıları konuştuk.
islamvemedya.com: “Yazbee” fikri nasıl ortaya çıktı?
Arif Ünver: 2013-2014 yıllarıydı. Sosyal medyanın çok yoğun olarak gündem olduğu iç ve dış toplumsal olaylarda başrol oyuncusu olması, sosyal medyanın ticari tarafına odaklanmamıza vesile oldu. Bir baktık ki 50 milyon civarı Türk insanı sosyal medya kullanıyor ve milyarlarca dolar reklam geliri, artı hediyesi de ülke menfaatleri açısından bilgi güvenliği… İşte dedik; bu iş için kolları sıvamamız lazım. Çok önemli bir ticaret ve bu ticaret ülkemize de her açıdan katma değer sağlar. Tabii bu işi yapmak için önce kurumsal gömleği giyip bu işi her tarafı ile sağlam bir şekilde dizayn etmek için 2016 yılında çok ortaklı anonim şirketimizi kurduk ve startı verdik.
“Yazbee” yerli ve milli bir sosyal medya platformu
islamvemedya.com: Yazbee hakkında okuduğumuz haberlerde “yerli ve milli” vurgusu genelde ön planda yer alıyor. Neden önemli bu vurgu?
Arif Ünver: An itibarı ile ülkemizde 50 milyon civarı bir sosyal medya kullanıcısı var, bu kullanıcılar sayesinde ilgili platformlar reklamlardan yılda yaklaşık 2-3 milyar dolar civarı bir gelir elde ediyor, Türkler kullanıyor başkaları kazanıyor. Bunlar göz ardı edilebilecek rakamlar değil. Yerli girişimci ve yerli mühendisler tarafından ortaya çıkartılan yazbee bu pastadan pay almak istiyor. Türkler kullansın Türkler kazansın. Diğer taraftan bizim verilerimiz bizde kalsın. Ticari kazanç ve büyük veriyi yan yana aldığınızda, bizim paramız bizim verimiz bizde kalsın, işte bunun için yerli milli….. Türkiye, Türk insanı üretsin, Türkiye, Türk insanı, Türkiye Devleti kazansın. Biz üretelim, bizim mühendislerimize iş imkanı sağlansın. Neresinden bakarsanız bakın yerli ve milli üretim yazbee, halka, girişimcisine, devletine, ülkesine katma değer sağlar. Ülke olarak tüketimini yaptığımız her alanda ne kadar çok üretim tarafında da olursak o derece güçlü oluruz. Yerli otomobil de bu gerekçe ile üzerinde çalışılan bir konudur. Başka bir ifade ile tükettiklerimizin ne kadar çoğunu kendimiz üretirsek işte o zaman üreten, dışa bağımlılığı azalan, her açıdan tam bağımsız bir Türkiye oluruz. Yeni dünya düzeninde yazbee bu konuların tam göbeğindedir.
“Sosyal medyada devrim niteliğinde uygulamalarımız var”
islamvemedya.com: Sizi diğer sosyal medya sitelerinden farklı kılan unsur nedir? Neden, yazbee kullanılmalı?
Arif Ünver: En önemli sebebi; bu işin ticari kısmından Türkiye faydalansın. Madem dünya sosyal medya pazarında kullanıcı sayısı bakımından en önemli ülkelerden birisiyiz; paramız ülke içinde kalsın, bu pastayı başkaları yemesin. Tabii ki sadece yerli üretim olduğu için yazbee kullanın demek haksızlık olur, sürdürülebilir olmaz. Tam da bu noktada yazbee kullanıcılarına sunduğu özellikler ile de diğer sosyal medya platformlarından farklı ve keyifli özellikleri ile de öne çıkacaktır. Örneğin geleneksel sosyal medya platformlarında olmayan kategori özelliğimiz sosyal medya dünyasında bir devrim niteliğindedir. Kullanıcılar diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi sadece kişi değil 24 konu başlığını da kişi gibi takip edebiliyor. İster kişi, ister konu, isterse her ikisini birden takip edebiliyor. Paylaşımlarını yoruma kapalı yapabiliyor ve böylece isterse tartışmalara girmiyor isterlerse beğenmeme seçeneğine sahipler hem de beğenmeyenlerin kim olduğu diğer kullanıcılar tarafından görüntülenemiyor.
“Yeni nesil sosyal medya platformu”
Yazbee kullanıcılarına sağladığı çoklu seçenekler ile sosyal medyada kişiselleştirme imkanları sonuna kadar sunuyor, dikte etmiyor. Tabi diğer platformlarda olan özellikleri saymıyoruz. Onlarda var olanlar özelliklerin çoğu bizde standart; bunların üstüne eklediklerimiz var. Bu açıdan baktığınız zaman sadece yerli milli olduğu için değil, özellikleri ve sunduğu imkanlar ile de cazip bir mecra olarak öne çıkıyoruz. Ek olarak kullanıcı sayısı artsın diye diğer sosyal medyalarda var olan uygulamaların çoğuna izin vermiyoruz. Bu açıdan baktığınız zaman da niceliksel değil nitelikli bir sosyal medya sunuyoruz ve bu sebeplerle yazbee yi “yeni nesil sosyal medya platformu” olarak nitelendiriyoruz. Yazbee nin sloganı: #senyazdiye …..
“Güçlü bir alt yapı ve tecrübeye sahibiz”
islamvemedya.com: Ülkemizde yerli sosyal medya siteleri açılmıştı. Önceleri kısman ilgi gördü; ancak muhtemelen insanların beklentilerini yeterince karşılamadığı için başarı sağlanamadı ve belli süre sonra kapandılar. Yazbee’yi bu sonuçla karşı karşıya bırakmamak için neler yapıyorsunuz?
Arif Ünver: Evet evet doğru lakin yazbee diğerlerinden çok çok farklı. Yazbee'nin kalıcı olması için kurumsal gömlek baştan giyildi. 2016 yılında sadece bu işe odaklanmış bir anonim şirket kuruldu. Adı; Mobifin anonim şirketi. Diğerlerinin kalıcı olamayışının en önemli sebebi güçlü nakdi ve beşeri sermayeye sahip olmayışları. Çünkü şirket olarak değil de bireysel gayretler ile ortaya çıktılar. Bu işler çok büyük derinliği olan, sac ayakları çok fazla olan işler. Bizim şirket yapısı için de bu işin tüm gereksinimlerini karşılayacak, hukuk bacağından tutun yazılım tarafına, kurumsal iletişim tarafına her bacağı tam ve kararlı. Diğer taraftan bu iş sadece yazılım vb. konular ile bitmiyor. En nihayetinde teknoloji tabanlı bir medya işi bu. Dolayısıyla devletinden tutun da beraber iş yaptığınız teknoloji firmalarına kadar hepsi birer ihtisas alanı isteyen iletişim işi. Bu işler tarafında bilgi donanım ve ilişkileri sürdürmek için ihtiyaç duyulan nakdi ve beşeri sermayeye sahibiz. Bu açıdan baktığınız zaman altı bu denli dolu olan sosyal medya tarafında tek girişim biziz, arka planda çok güçlü bir yapıyız.
Global bir sosyal medya platformu hedefleniyor
islamvemedya.com: Bu arada giderek kullanıcı sayısı artıyor. Neleri hedefliyorsunuz?
Arif Ünver: Evet kullanıcı sayımız hızla artıyor. Son bir ayda yaklaşık 200 bin yeni kullanıcımız oldu. Bu sayı hızla artıyor. 2019 sonu hedefimiz 1 milyon, 2020 sonu hedefimiz 20 milyon üzerinde bir kullanıcı kitlesi. Bu rakamlar sadece Türkiye için, hedeflerimizden bir tanesi de 2020 başı itibarıyla yakın coğrafya ülkelerine girmek, yakın coğrafya ve Türkiye, her ikisinde toplam 283 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Hedefimiz büyük ve glokal en nihayetinde de global. Diğer taraftan yazbee'yi geliştirmeye ve yeni özellikler eklemeye de devam edeceğiz. Şu anda Türkçe ve İngilizce dil seçeneğimiz mevcut, global hedeflerimiz doğrultusunda dil seçeneklerimizi de artıracağız.
“İtibar ve güvenirlik ile diğer sosyal medya sitelerinden ayrışmak istiyoruz”
islamvemedya.com: Sahte hesaplar açılan, manipülasyona açık bir mecra, sosyal medya. Sizin bu konuda önlemleriniz neler?
Arif Ünver: Bu konuda çok hassasız. Özellikle sahte hesapları sık aralıklarla temizliyoruz. Yazbee'nin şöyle bir derdi yok: “Kullanıcı sayımız yüksek olsun da ne olursa olsun”! Evet bizim böyle derdimiz yok. Onun için sürekli temizlik yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Yazbee, itibarı ve güvenilirliği ile ayrışmak, öne çıkmak istiyor. Bu yaklaşımlarımız manipülasyonu mimimuma zaten indirecektir. Yazılımsal önlemlerimiz sayesinde robotik olarak hesap açılmasının önünde büyük setler var ve çok sınırlı sayıda açılabilir ki bunları da rutin aralıklarda temizliyoruz. Diğer taraftan hukuken biz yer sağlayıcıyız, içerik sağlayıcı değiliz. İçeriği kullanıcılar özgürce kendileri oluşturuyor. Dolayısıyla içerikten sorumlu olan biz değiliz; hesap sahibi kullanıcıdır. Kullanıcılar arasında oluşabilecek sorunlar hukuk mecralarında kendi aralarında çözülür; bizim böyle bir yetkimiz ve misyonumuz yok. Fakat ülkemizin bölünmez bütünlüğüne toplumun geniş kesimlerinin hak ve hürriyetine karşı yapılan paylaşımları da takip eder ve sileriz. Gerekirse hesaplarını da pasif duruma getiririz. Kırmızı çizgimiz ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve halkımızın onurudur.
“İnanç” kategorisi açılacak mı?
islamvemedya.com: Sizin de bildiğiniz gibi, internet siteleri “din veya inanç” olarak da kategoriye ayrılıyor. Söz gelimi, alexa verilerinde böyle bir ayrım var. Yazbee kategorileri arasına “Din” veya “İnanç” kategorisi eklemeyi düşünüyor musunuz?
Arif Ünver: İnanç / din kategorisine dair talepler oluyor. Dinimiz-inancımız, kutsalımız hepimiz için en hassas konu. Dolayısıyla bu konuda istişarelerimiz devam ediyor, çok dikkatle ele almamız lazım, provakosyon ve istismara açık bir konu. Şu etapta bu konuya ilişkin her boyutuyla inceleme aşamasındayız, belki farklı algoritmalar ile devreye alabiliriz. Örneğin kimlik onaylı kullanıcıların paylaşım yapıp dahil olabileceği bir yapı olabilir; lakin henüz bir karar vermedik, üzerinde düşünmeye tartışmaya devam ediyoruz. Çünkü dinimiz-inancımız, kutsalımız... Çok dikkatle bir yapı oluşturmak lazım. Kategoriyi devreye aldığımızda ise adı inanç olacak büyük ihtimalle.
“Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalsın”
islamvemedya.com: Özellikle son dönemlerde, sosyal medya platformları, özel verilerin paylaşımıyla gündeme geliyor. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir? Kullanıcılarınıza verilerin paylaşılmayacağını garanti ediyor musunuz?
Arif Ünver: Yazbee’nin verileri Turkcell’in veri merkezlerinde saklanıyor. Erişim, şirketimizin ilgili yetkilisinde; dolayısıyla son derece korunaklı. Bu vesile ile alt yapı tarafında en büyük destekçimiz Turkcell’e sonsuz teşekkürler. Bizim amacımız Türkiye’nin verisinin içeride kalması. Bu yönde hassasız.
islamvemedya.com: Eklemek istediğiniz başka hususlar var mı?
Arif Ünver: 6 temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan veri güvenliğine ilişkin genelgenin 6. Maddesine baktığımızda yerli sosyal medya kullanımının tercih edilmesi yönündeki ifadeden yola çıkarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarını yazbee kullanarak toplum ile iletişime geçmeye davet ediyoruz.
yazbee Kurucu Başkanı Arif Ünver ile, yazbee hakkında ayrıntıları konuştuk.
islamvemedya.com: “Yazbee” fikri nasıl ortaya çıktı?
Arif Ünver: 2013-2014 yıllarıydı. Sosyal medyanın çok yoğun olarak gündem olduğu iç ve dış toplumsal olaylarda başrol oyuncusu olması, sosyal medyanın ticari tarafına odaklanmamıza vesile oldu. Bir baktık ki 50 milyon civarı Türk insanı sosyal medya kullanıyor ve milyarlarca dolar reklam geliri, artı hediyesi de ülke menfaatleri açısından bilgi güvenliği… İşte dedik; bu iş için kolları sıvamamız lazım. Çok önemli bir ticaret ve bu ticaret ülkemize de her açıdan katma değer sağlar. Tabii bu işi yapmak için önce kurumsal gömleği giyip bu işi her tarafı ile sağlam bir şekilde dizayn etmek için 2016 yılında çok ortaklı anonim şirketimizi kurduk ve startı verdik.
“Yazbee” yerli ve milli bir sosyal medya platformu
islamvemedya.com: Yazbee hakkında okuduğumuz haberlerde “yerli ve milli” vurgusu genelde ön planda yer alıyor. Neden önemli bu vurgu?
Arif Ünver: An itibarı ile ülkemizde 50 milyon civarı bir sosyal medya kullanıcısı var, bu kullanıcılar sayesinde ilgili platformlar reklamlardan yılda yaklaşık 2-3 milyar dolar civarı bir gelir elde ediyor, Türkler kullanıyor başkaları kazanıyor. Bunlar göz ardı edilebilecek rakamlar değil. Yerli girişimci ve yerli mühendisler tarafından ortaya çıkartılan yazbee bu pastadan pay almak istiyor. Türkler kullansın Türkler kazansın. Diğer taraftan bizim verilerimiz bizde kalsın. Ticari kazanç ve büyük veriyi yan yana aldığınızda, bizim paramız bizim verimiz bizde kalsın, işte bunun için yerli milli….. Türkiye, Türk insanı üretsin, Türkiye, Türk insanı, Türkiye Devleti kazansın. Biz üretelim, bizim mühendislerimize iş imkanı sağlansın. Neresinden bakarsanız bakın yerli ve milli üretim yazbee, halka, girişimcisine, devletine, ülkesine katma değer sağlar. Ülke olarak tüketimini yaptığımız her alanda ne kadar çok üretim tarafında da olursak o derece güçlü oluruz. Yerli otomobil de bu gerekçe ile üzerinde çalışılan bir konudur. Başka bir ifade ile tükettiklerimizin ne kadar çoğunu kendimiz üretirsek işte o zaman üreten, dışa bağımlılığı azalan, her açıdan tam bağımsız bir Türkiye oluruz. Yeni dünya düzeninde yazbee bu konuların tam göbeğindedir.
“Sosyal medyada devrim niteliğinde uygulamalarımız var”
islamvemedya.com: Sizi diğer sosyal medya sitelerinden farklı kılan unsur nedir? Neden, yazbee kullanılmalı?
Arif Ünver: En önemli sebebi; bu işin ticari kısmından Türkiye faydalansın. Madem dünya sosyal medya pazarında kullanıcı sayısı bakımından en önemli ülkelerden birisiyiz; paramız ülke içinde kalsın, bu pastayı başkaları yemesin. Tabii ki sadece yerli üretim olduğu için yazbee kullanın demek haksızlık olur, sürdürülebilir olmaz. Tam da bu noktada yazbee kullanıcılarına sunduğu özellikler ile de diğer sosyal medya platformlarından farklı ve keyifli özellikleri ile de öne çıkacaktır. Örneğin geleneksel sosyal medya platformlarında olmayan kategori özelliğimiz sosyal medya dünyasında bir devrim niteliğindedir. Kullanıcılar diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi sadece kişi değil 24 konu başlığını da kişi gibi takip edebiliyor. İster kişi, ister konu, isterse her ikisini birden takip edebiliyor. Paylaşımlarını yoruma kapalı yapabiliyor ve böylece isterse tartışmalara girmiyor isterlerse beğenmeme seçeneğine sahipler hem de beğenmeyenlerin kim olduğu diğer kullanıcılar tarafından görüntülenemiyor.
“Yeni nesil sosyal medya platformu”
Yazbee kullanıcılarına sağladığı çoklu seçenekler ile sosyal medyada kişiselleştirme imkanları sonuna kadar sunuyor, dikte etmiyor. Tabi diğer platformlarda olan özellikleri saymıyoruz. Onlarda var olanlar özelliklerin çoğu bizde standart; bunların üstüne eklediklerimiz var. Bu açıdan baktığınız zaman sadece yerli milli olduğu için değil, özellikleri ve sunduğu imkanlar ile de cazip bir mecra olarak öne çıkıyoruz. Ek olarak kullanıcı sayısı artsın diye diğer sosyal medyalarda var olan uygulamaların çoğuna izin vermiyoruz. Bu açıdan baktığınız zaman da niceliksel değil nitelikli bir sosyal medya sunuyoruz ve bu sebeplerle yazbee yi “yeni nesil sosyal medya platformu” olarak nitelendiriyoruz. Yazbee nin sloganı: #senyazdiye …..
“Güçlü bir alt yapı ve tecrübeye sahibiz”
islamvemedya.com: Ülkemizde yerli sosyal medya siteleri açılmıştı. Önceleri kısman ilgi gördü; ancak muhtemelen insanların beklentilerini yeterince karşılamadığı için başarı sağlanamadı ve belli süre sonra kapandılar. Yazbee’yi bu sonuçla karşı karşıya bırakmamak için neler yapıyorsunuz?
Arif Ünver: Evet evet doğru lakin yazbee diğerlerinden çok çok farklı. Yazbee'nin kalıcı olması için kurumsal gömlek baştan giyildi. 2016 yılında sadece bu işe odaklanmış bir anonim şirket kuruldu. Adı; Mobifin anonim şirketi. Diğerlerinin kalıcı olamayışının en önemli sebebi güçlü nakdi ve beşeri sermayeye sahip olmayışları. Çünkü şirket olarak değil de bireysel gayretler ile ortaya çıktılar. Bu işler çok büyük derinliği olan, sac ayakları çok fazla olan işler. Bizim şirket yapısı için de bu işin tüm gereksinimlerini karşılayacak, hukuk bacağından tutun yazılım tarafına, kurumsal iletişim tarafına her bacağı tam ve kararlı. Diğer taraftan bu iş sadece yazılım vb. konular ile bitmiyor. En nihayetinde teknoloji tabanlı bir medya işi bu. Dolayısıyla devletinden tutun da beraber iş yaptığınız teknoloji firmalarına kadar hepsi birer ihtisas alanı isteyen iletişim işi. Bu işler tarafında bilgi donanım ve ilişkileri sürdürmek için ihtiyaç duyulan nakdi ve beşeri sermayeye sahibiz. Bu açıdan baktığınız zaman altı bu denli dolu olan sosyal medya tarafında tek girişim biziz, arka planda çok güçlü bir yapıyız.
Global bir sosyal medya platformu hedefleniyor
islamvemedya.com: Bu arada giderek kullanıcı sayısı artıyor. Neleri hedefliyorsunuz?
Arif Ünver: Evet kullanıcı sayımız hızla artıyor. Son bir ayda yaklaşık 200 bin yeni kullanıcımız oldu. Bu sayı hızla artıyor. 2019 sonu hedefimiz 1 milyon, 2020 sonu hedefimiz 20 milyon üzerinde bir kullanıcı kitlesi. Bu rakamlar sadece Türkiye için, hedeflerimizden bir tanesi de 2020 başı itibarıyla yakın coğrafya ülkelerine girmek, yakın coğrafya ve Türkiye, her ikisinde toplam 283 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Hedefimiz büyük ve glokal en nihayetinde de global. Diğer taraftan yazbee'yi geliştirmeye ve yeni özellikler eklemeye de devam edeceğiz. Şu anda Türkçe ve İngilizce dil seçeneğimiz mevcut, global hedeflerimiz doğrultusunda dil seçeneklerimizi de artıracağız.
“İtibar ve güvenirlik ile diğer sosyal medya sitelerinden ayrışmak istiyoruz”
islamvemedya.com: Sahte hesaplar açılan, manipülasyona açık bir mecra, sosyal medya. Sizin bu konuda önlemleriniz neler?
Arif Ünver: Bu konuda çok hassasız. Özellikle sahte hesapları sık aralıklarla temizliyoruz. Yazbee'nin şöyle bir derdi yok: “Kullanıcı sayımız yüksek olsun da ne olursa olsun”! Evet bizim böyle derdimiz yok. Onun için sürekli temizlik yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Yazbee, itibarı ve güvenilirliği ile ayrışmak, öne çıkmak istiyor. Bu yaklaşımlarımız manipülasyonu mimimuma zaten indirecektir. Yazılımsal önlemlerimiz sayesinde robotik olarak hesap açılmasının önünde büyük setler var ve çok sınırlı sayıda açılabilir ki bunları da rutin aralıklarda temizliyoruz. Diğer taraftan hukuken biz yer sağlayıcıyız, içerik sağlayıcı değiliz. İçeriği kullanıcılar özgürce kendileri oluşturuyor. Dolayısıyla içerikten sorumlu olan biz değiliz; hesap sahibi kullanıcıdır. Kullanıcılar arasında oluşabilecek sorunlar hukuk mecralarında kendi aralarında çözülür; bizim böyle bir yetkimiz ve misyonumuz yok. Fakat ülkemizin bölünmez bütünlüğüne toplumun geniş kesimlerinin hak ve hürriyetine karşı yapılan paylaşımları da takip eder ve sileriz. Gerekirse hesaplarını da pasif duruma getiririz. Kırmızı çizgimiz ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve halkımızın onurudur.
“İnanç” kategorisi açılacak mı?
islamvemedya.com: Sizin de bildiğiniz gibi, internet siteleri “din veya inanç” olarak da kategoriye ayrılıyor. Söz gelimi, alexa verilerinde böyle bir ayrım var. Yazbee kategorileri arasına “Din” veya “İnanç” kategorisi eklemeyi düşünüyor musunuz?
Arif Ünver: İnanç / din kategorisine dair talepler oluyor. Dinimiz-inancımız, kutsalımız hepimiz için en hassas konu. Dolayısıyla bu konuda istişarelerimiz devam ediyor, çok dikkatle ele almamız lazım, provakosyon ve istismara açık bir konu. Şu etapta bu konuya ilişkin her boyutuyla inceleme aşamasındayız, belki farklı algoritmalar ile devreye alabiliriz. Örneğin kimlik onaylı kullanıcıların paylaşım yapıp dahil olabileceği bir yapı olabilir; lakin henüz bir karar vermedik, üzerinde düşünmeye tartışmaya devam ediyoruz. Çünkü dinimiz-inancımız, kutsalımız... Çok dikkatle bir yapı oluşturmak lazım. Kategoriyi devreye aldığımızda ise adı inanç olacak büyük ihtimalle.
“Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalsın”
islamvemedya.com: Özellikle son dönemlerde, sosyal medya platformları, özel verilerin paylaşımıyla gündeme geliyor. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir? Kullanıcılarınıza verilerin paylaşılmayacağını garanti ediyor musunuz?
Arif Ünver: Yazbee’nin verileri Turkcell’in veri merkezlerinde saklanıyor. Erişim, şirketimizin ilgili yetkilisinde; dolayısıyla son derece korunaklı. Bu vesile ile alt yapı tarafında en büyük destekçimiz Turkcell’e sonsuz teşekkürler. Bizim amacımız Türkiye’nin verisinin içeride kalması. Bu yönde hassasız.
islamvemedya.com: Eklemek istediğiniz başka hususlar var mı?
Arif Ünver: 6 temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan veri güvenliğine ilişkin genelgenin 6. Maddesine baktığımızda yerli sosyal medya kullanımının tercih edilmesi yönündeki ifadeden yola çıkarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarını yazbee kullanarak toplum ile iletişime geçmeye davet ediyoruz.