Diyanet’in ‘Dijital Yayıncılık’ temasıyla düzenlediği kongre başladı.
Diyanet İşleri Başkanlığınca “Dijital Yayıncılık” başlığıyla düzenlenen 8. Dini Yayınlar Kongresi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla başladı.
Kongreye video konferans sistemiyle katılan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Dini Yayınlar Kongresinin bu yılki temasının “Dijital Yayıncılık” olarak belirlendiğini ifade etti.
Dijitalden uzak kalmak gibi bir lüksümüz olamaz
Bilgi üreten ve yayıncılık yapan kişi, kurum ve kuruluşların, dijital dünyanın imkan ve risklerinden haberdar olması ve bu alanla ilişkilerini sürekli güncel tutması gerektiğine vurgu yapan Başkan Erbaş, “Zira insana, hayata ve dünyaya dair bir gelecek tasavvuru olan hiç kimse ve hiç bir kurum veya kuruluş, bu çağın gerçekliklerine bigâne kalamaz. Diğer yandan ilk oyuncakları elektronik cihazlar olan günümüz çocuklarının ve gençlerinin tasavvur, istikamet ve istikballerinin, büyük ölçüde dijital dünyanın aktörleri tarafından şekillendirildiği de göz ardı edilmemelidir. Dolayısıyla bizim bu alanı boş bırakmak ve dijital mecralardan uzak kalmak gibi bir lüksümüz olamaz.” şeklinde konuştu.
Dijital yayıncılığın geleceği
Dijital araçların günlük hayatın bir parçası haline geldiğini hatırlatan Başkan Erbaş, geleneksel medya ile dijital medya arasındaki ilişkiye temas ederek “Yapılan ilmi mülahazalar ve tartışmalar, ortaya konulan tezler ve öngörüler, dijitalleşmenin geleceğe dair taşıdığı potansiyeli göstermesi bakımından son derece dikkat çekicidir. İnternetin ve dijital araçların bugünkü kullanımına bakılırsa ileride dijital yayıncılığın, matbu yayıncılıktan daha öncelikli bir konuma geleceği de açıktır. Dolayısıyla bu tablo, dijital dünyayla entegre olamayan yayıncılık faaliyetlerinin toplumsal ve küresel boyuttaki etkinliğini azaltacağını göstermektedir.” dedi.
Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü bünyesinde, ‘Dijital Yayınlar Dairesi Başkanlığı’ kurulduğunu da hatırlattı.
“Toplumun dijital yayıncılık alanındaki beklentilerinin farkındayız”
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak dijital yayıncılık alanındaki sorumluluğumuzun ve toplumun bizden beklentilerinin de farkında olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu bağlamda özellikle yeni neslin ilgisini çekebilen, ihtiyaçlarına, becerilerine ve iç dünyalarına doğrudan hitap edebilen nitelikli yayınlarla onları buluşturmak bizim için önemli bir sorumluluktur.
“Sahih dini bilgiyi en doğru yöntem ve araçlarla sunma mecburiyetindeyiz”
Dolayısıyla bizler, hemen her türlü eylemini ve ilişkisini dijital mecralarda gerçekleştiren günümüz insanına sahih dini bilgiyi en doğru yöntem ve araçlarla sunma mecburiyetindeyiz. Bu yüzden, açılışını yaptığımız kongremizin dijital yayıncılık ekseninde önemli açılımlar getireceğine, büyük bir potansiyel barındıran bu alandaki hizmetlerimizin daha da verimli hale getirilmesine katkı sunacağına yürekten inanıyorum.
YORUMLAR