Bild’in internet sitesinde yayınladığı haberde, Müslümanların Ramazan ayında olduğu hatırlatılarak tatilini İslam ülkelerinde geçirmek isteyen turistlerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken noktaları sıralandı. “Ramazan’da Türkiye, Dubai ve diğer ülkelere yolculuk” spotuyla verilen haberde, çeşitli İslam ülkelerinden Ramazan’a ilişkin görüntülere de yer verildi.
Bild’in yayınladığı haber şöyle:
Müslümanların Oruç Ayına Dair Bilmeniz Gereken 13 Şey
Ramazan bir kez daha kapıyı çaldı. Bu günlerde Müslüman bir ülkeye seyahat edenler bu çok özel zaman dilimini yerinde tecrübe edebilir. Bununla beraber bu ülkelere gidecek turistlerin bilmek zorunda oldukları bazı noktalar da var. Travelbook en önemli unsurları ve ipuçlarını sizler için bir araya getirdi.
Biri sanki şehrin hızını kesmiş, her şey her zamankinden biraz daha yavaş hareket ediyor. Yayalar, taksiler, otobüsler, gemiler. İstanbul’da Ramazan. Ve hedef, Sultanahmet.
Burada, Sultanahmet çevresinde müminler oruçlarını açmak için bir araya geliyor. Uzun masalara turistler de kabul ediliyor. Burası biraz bizdeki Noel pazarlarını anımsatıyor. Rengârenk stant ve tezgâhlar birbiri ardınca sıralanıyor. Pamuk şekerler, rengârenk şekerlemeler, macunlar, birbirinden güzel tatlılar. Ve satışa sunulan birbirinden güzel el emeği ürünler. Stantların birinde herkesin giyip fotoğraf çektirebileceği Osmanlı sultanlarının kaftanları ve fesleri bulunuyor. Standa ilgi oldukça fazla.
Büyük çadır iftar menüsüyle bezenmiş. Oruç açmak için su, ekmek ve ayran ortada hazır, müminler ve turistler plastik sandalyelere oturup nihayet yemek yiyebilecekleri zamanın gelmesini bekliyor. Garsonlar henüz müezzin ezan okumamış olmasına rağmen, çorba servisini yapmışlar bile. Tipik bir ramazan çorbası buharı sofradakilerin burnunu yalayıp geçiyor.
Ve nihayet vakit geliyor, ezan okunuyor. Ezanla birlikte, her yerde cep telefonları çalmaya, titremeye başlıyor. Hatta bazıları müezzin gibi ezan okuyor. Sofradakiler önce su şişelerine uzanıyor ve bir dikişte bitiriyor. Sonra ayran. O da bir dikişte bitiyor. Çorbayı kaşıklıyorlar, tabak içindeki kebabı bitiriyorlar. Garsonun dağıttığı pilav ve ekmekten alıyorlar. Hiç konuşmadan kaşıklıyorlar.
Yemeğini bitiren kalkıyor ve kayboluyor veya derin bir soluk alıp keyifle masalara, turistlere ve davetlilere bakıyor. Artık akşam başlayabilir.
Tatilciler nelere dikkat etmeli?
Ramazanı Müslüman bir ülkede yaşamak, muhteşem bir deneyim. Geceden gündüze ve gün boyunca her şey olduğundan biraz daha farklı. Bununla beraber turistlerin bilmek zorunda oldukları bazı noktalar da var. Travelbook en önemli unsurları ve ipuçlarını sizler için bir araya getirdi:
1. Kur’an’a göre yolcular ve şoförler oruç tutmaktan muaftır. Bu yüzden rehberiniz ya da diğer görevlilerin tıpkı Batılı turistler gibi yiyip içmesine şaşırmayın.
2. Ramazan ayında Müslüman bir ülkeye seyahat ediyorsanız açıktan yiyip içmeyin, sigara içmeyin. Türkiye ve Tunus gibi birçok ülkede açıktan yiyip içilmesi hoş karşılansa bile bazı Müslümanlar gayrimüslimlerin gözleri önünde yiyip içmesini hoş karşılamayabilir. Bu türden ortaya çıkabilecek sorunları engellemek amacıyla bazı geleneksel İslam ülkelerinde oteller dışında tüm restoranlar gün boyu kapalıdır.
3. Birleşik Arap Emirlikleri’nde dikkat: Burada kendi aracınızda da olsa açıkta yiyip içmek, sigara içmek gün doğumundan gün batımına kadar yasak ve cezası var. Bu durum, gayrimüslimler için de geçerli. Hatta sakız çiğnemek bile ceza gerektiriyor.
4. Ramazan’da ev sahibi ülke vatandaşlarına saygı açısından, turistlerin biraz daha muhafazakar giyinmesi tavsiye ediliyor. Kadınlar mümkünse kapalı ve uzun kollu elbiseler giymeli, erkekler de kısa tatil elbiselerinden feragat etmeli.
5. Müminler müezzinin çağrısıyla uyanmadan önce -o anlarda artık kendinizi unutun- gece saatlerinde sokaklarda davulcular dolaşıyor. O yüzden özellikle şehir merkezinde oturanlar bu kadar erken bir saatte uyanmak zorunda kalırsa şaşırmasın.
6. Ramazanda müzeler ve kazı alanları alışılagelmiş vakitten daha erken kapanıyor. O yüzden bu tür ziyaretleri öğleden öncesi için planlamak en iyisi.
7. Resmi kurumlar ve dükkânlar da erken kapanıyor. Mesainin bitmesine yakın herkes eve veya davetli olduğu yere olabildiğince erken gitmek için sokaklara dökülüyor. O vakitten sonra sokaklar adeta karnaval yerine dönüyor. Trafik yoğun ve sürücüler de çok dikkatli değil.
8. İstatistikler oruç ayı boyunca trafik kazası riskinin yükseldiğini gösteriyor. Eğer mümkünse büyükşehirlerde yaya yürümeli ya da metro ve ya da tramvay gibi toplum taşıma araçları kullanılmalı.
9. Birçok otel veya restoran ramazanda özel menüler sunuyor. Bu menülerden turistler de alabilir. Eğer özel olarak bir iftara davet edilirseniz, bu fırsatı da kaçırmayın, deriz.
10. Yemekten sonra sokaklar ana baba gününe döner, gece adeta gündüze dönüşür. İnsanlar birbirleri ile buluşur ve alışveriş yapar. Mağaza ve pazarların çoğu gece yarısına kadar açıktır. Dükkânlar tıklım tıklım doludur ve esnaflar tüm yılın en iyi satışlarını Ramazan’da yaparlar.
11. Müslüman ülkelerde alkol temin etmek zordur. Birçok ülkede Ramazan boyunca hiç alkollü içki bulamazsınız.
12. Ramazan ayında, misafirperverliği ile meşhur Arap ülkelerinde bile dostça karşılanmazsanız şaşırmayın. Özellikle öğleden sonraki vakitlerde birçok insan biraz gergin ve kaba olabilir. Neticede insanlar erken uyanıyor ve güneş batıncaya kadar hiçbir şey yiyip içmiyorlar.
13. Eğer tatilinizi bir otelde geçiriyorsanız, bu gergin ve yorgun davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Onun dışında tüm çalışanlar alışılageldiği gibi çok normaldir.
Haber ve çeviri: İshak Özen