Ömer Faruk Güney: Müzik kariyerine 1996 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde başladı. 2007 yılında Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuarı Klasik Türk Müziği bölümünden mezun oldu ve Konservatuar bitiren ilk Din Görevlisi unvanını kazandı. ‘Uyan Ey Gözlerim’ isimli Tasavvuf Musikisi albümü çıkardı. Uzun yıllar Diyanet İşleri Başkanlığı Tasavvuf Musikisi Korosunda Koro Şefliği yaptı. cami musikisi dersleri ve seminerleri veren Güney, halen TRT Ankara Radyosu Sanat Müziği ve Tasavvuf Musikisi sanatçısı olarak görevine devam etmektedir.
İslamvemedya.com: Cami musikisi.. Öncelikle bu musiki türü hakkında bilgi almak isteriz sizden.
Ömer Faruk Güney: Cami musikisi; camilerde görev yapan müezzin-kayyum ve imam hatipler tarafından icra edilen musikidir ve herhangi bir çalgı aleti olmaksızın insan sesine dayalı olarak yapılır. Ezan-ı Muhammedi, tekbir, salât, salâvat, mevlid-i şerif, kaside, aşr-ı şerif, cumhur müezzinliği gibi dini musiki formları camide icra edilir. Bu formların sözleri, makamları farklı olduğu gibi, üslubu ve tavırları da farklıdır.
İslamvemedya.com: Tarihi süreci hakkında neler aktarabilirsiniz…
Ömer Faruk Güney: Bir din görevlisinin camide görev yaparken kıraat ve dini bilgilere hâkim olduğu kadar, musikiye ve makamâta da hâkim olması gerekir. Çünkü Peygamber Efendimizin (sas), ‘Kur’an okurken sesinizi güzelleştiriniz’ hadis-i şerifi ve müezzinlerini güzel sesli sahabelerin içinden seçmesi, peygamberimizin ses ve okuyuş güzelliğine önem verdiği düşüncesini bize yansıtmaktadır. Dini musiki, asr-ı saadetten günümüze gelinceye kadar en verimli dönemini Osmanlı İmparatorluğu sürecinde görmüştür. Osmanlı zamanında özellikle şehir ve ilçe merkezlerinde, tarihi ve selâtin camilerde görev yapan din görevlileri; saray musikisi ile yetişirdi. Enderun okullarından veya meşk ortamlarından musikiyi öğrenirlerdi. Dolayısıyla musiki bilgileri çok iyi derece idi.
Enderun’dan Dijitale
İslamvemedya.com: Peki cami musikisinde kendini geliştirmek isteyenler nasıl bir eğitim sürecinden geçmeli, ne dersiniz?
Ömer Faruk Güney: Geçmişten günümüze tüm musikişinaslar musikiyi tanımlarken farklı ifadeler kullanmışlardır. Kâinat mahlûkata ait seslerle doludur. Allah bütün bu sesleri muazzam bir ahenk içinde bize ulaştırır. Yeryüzündeki doğal sesler insanı yormadığı gibi tefekkür, huzur ve sükûnet hali oluşturur. Musiki de yeryüzündeki ahenkle uyumlu, ruhun kulağına iyi gelen sesler bütünüdür. Notaların dile gelip insanın duygularını yansıtmasıdır.
"Musikide başarı, dinlemek, taklit ve tekrar etmektle mümkün"
Musikide başarılı olmanın yolu ise, dinlemek taklit ve tekrar etmekten geçer. Cami musikisine istidâdı, kabiliyeti olan bir kişi kendini geliştirmek, duyum yeteneğini arttırmak, sesine hâkim olmak ve daha güzel okumak istiyorsa öncelikle sabırlı olması gerekiyor. Musikiden ve makamdan önce kıraate, mahreç ve telaffuza hâkim olması lüzumludur. Sonra cami musikisinde Uzman hocalarımızı, üstatları her gün belirli bir zaman aralığında dinlemesi ve dinlediğini de tekrar etmesi gerekir. Makamları çalışırken birbirine karıştırmamalı uzun bir süre bir makam duygusu üzerinde yoğunlaşmalıdır.
Cami musikisinde öne çıkan 5 ana makamın (saba, uşşak, rast, segâh, hicaz) her birinden en az 50 ilahi repertuarı bilmeli, hatta klasik Türk müziği eserlerinden de istifade etmelidir. İmkânı olanlar bulundukları, ikamet ettikleri bölgelerde uzman hocalarımızdan meşk edebilirler. Şan teknikleri, sesi ve nefesi kullanma dersleri alabilirler. Ama her halükarda dijital mecradan da cami musikisine hizmet etmiş üstatların okuyuşlarını dinleyerek ziyadesi ile kendilerini geliştirebilirler.
İslamvemedya.com: Bu noktaya gelmek istiyorduk… Geçmişteki pek çok eğitim süreci gibi, dini musiki eğitimleri de dijital mecralara kaydı… Siz de eğitimler yapıyorsunuz sosyal medyada.
Ömer Faruk Güney: Günümüzde meşk ortamları ve özel musiki dersleri devam etmekle birlikte artık söylediğiniz gibi dijital mecralarda da, cami musikisi dersleri yapılmaktadır. Ben de uzun zamandır sosyal medyayı eğitim amaçlı kullanmaktayım. Türk müziği makamlarını, makam duygularına nasıl girilmesi gerektiğini, ezan-ı Muhammedi’nin cami musikisi açısından önemini; ilahi, tekbir, salât gibi formları icra ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgileri öğrencilerim ve takipçilerimle paylaşmaktayım.
İslamvemedya.com: İlgi nasıl?
Ömer Faruk Güney: Eğitimlerimiz tahminimizden çok daha fazla ilgi görüyor. 7den 70’e her kesimden insanımız online derslerime katılıyor. Özellikle din görevlilerimizin dersleri ilgiyle takip etmeleri, katılımları, kendilerini yetiştirme ve geliştirme gayretleri takdire şayan. Ayrıca saba, uşşak, rast, segâh ve hicaz makamlarından oluşan ve yine dijital olarak ders niteliğinde hazırlamış olduğum ‘5 Makamda Cami Musikisi Eğitim Seti’var. Herkes tarafından ilgi gördü, görüyor.
Güzel ses ve tavırla okunan ezanın, farklı makam geçkileriyle icra edilen mevlid-i şerif, kaside ve ilahilerin insanlar üzerindeki manevi etkisi düşünüldüğünde, yapılan eğitim ve cami Musikisi derslerinin çok önemli olduğu kanaatindeyim ve bu derslerin artarak devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanımıza ve gelecek nesillere cami musikisini daha iyi aktarabilme adına, musikişinas hafız ve hocalarımızın sosyal medyada daha etkin paylaşımlar ve dersler yapmaları gerektiğinin altını çizerek ifade etmek istiyorum.
“Milyonlarca kişi, cami musikisi derslerini dijitalden takip ediyor”
İslamvemedya.com: Biraz daha özelleştirmek istiyoruz konuyu. Eğitim videolarınızın izlenme oranlarına ilişkin bilgi verir misiniz? Ne kadar ilgi var?
Ömer Faruk Güney: Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki; online derslerimize ilk başladığım zamanlardan bugüne kadar olan ilgi ve alaka, takipçi sayısı ve derse devam eden kişi sayısı her geçen gün artıyor. Yayınlarımızdaki izlenme oranımız beklentimin çok daha üstünde. Başta ülkemiz olmak üzere, Avrupa’nın tüm ülkelerinden, Asya Ülkeleri, Amerika, Avustralya ve Türkî Cumhuriyetlerinden derslerimize büyük bir ilgi var.
İzlenme oranlarını daha iyi ifade edebilmek için derslerimizi üç gruba ayırmak gerekir. Birincisi makamların anlatımı ve icrası. İkincisi cami musikisi formlarının anlatılması ve örneklendirilmesi. Üçüncüsü ise repertuar dersleri yaptığım tüm ders gruplarının hamdolsun oranları bir hayli yüksek. Fakat içerisinde en çok ilgi gören kısım, cami musikisi formlarını örneklendirdiğimiz dersler. Bu derslerdeki katılım, sonradan izlenme oranı ve paylaşımlarını milyonlarla ifade edebilirim.
Mesela hicaz makamında imamet (namaz kıldırma) videosunu 5 milyondan fazla kişi izledi ve 10’binlerce sosyal medya takipçisi dersimizi paylaştı şükürler olsun. Bu oranlar aslında bize milletimizin ve insanlığın bu derslere ne kadar ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Rabbim samimi olarak yaptığımız derslerimizin tesirini halk etsin.
“Olumlu tepkiler, motivasyonumuzu artırıyor"
İslamvemedya.com: Dini musiki açısından yüksek rakamlar, doğrusu. Peki takipçilerinizden ne tür görüşler/ eleştiriler alıyorsunuz?
Ömer Faruk Güney: Derslerime katılan, videolarımızı izleyen kişilerin, takipçi olsun olmasın ortak görüşleri; derslerin ve paylaşımlarımızın artarak devam etmesi yönünde. Bu düşünce de beni ziyadesi ile mutlu ve motive ediyor, yeni videolar ve dersler yapmamı sağlıyor. Takipçilerimden gelen bazı istek ve görüşleri birkaç madde ile ifade edebilirim. Mesela uşşak makamı dersimizde makamın özelliklerini, notalarını, seyrini, duygusunu ifade ettikten sonra uşşak makamında ilahileri okuyorum. Takipçilerimin birçoğu “hocam uşşak makamı şu ilahiyi de okur musunuz, şu ilahide repertuarınızda var mı?” diye onlarca uşşak ilahi örneği istiyor. Uşşak ezan dersimizde nağmeleri örneklendirdikten sonra “Ömer hocam uşşak ezanın içerisinde hangi makam geçkisini yapabiliriz?” “Hangi ses veya tondan başlamamız gerekiyor?” “Ezan okumayı çok seviyorum ama sesimi kontrol edemiyorum sizin gibi nasıl okurum”, “hocam yüz yüze dersleriniz varsa bizde katılmak isteriz”, “lütfen hocam daha çok paylaşım yapın”, “müezzinlik ve namaz kıldırma örnekleri de gösterin” gibi yüzlerce istek ve görüş geliyor.
Tabii ki bu istek ve görüşler yalnızca uşşak makamı için değil, yaptığımız tüm Türk musikisi makamı dersleri için geçerli. Derslerimize şükürler olsun ki olumsuz manâda eleştiri veya tepki gelmiyor. Dersleri aile ortamında yapıyormuş gibi uygulamaya çalışıyorum. Bu nedenle, ders yapmadığım zaman takipçilerimden mesajlar alıyorum. Bu bağı koparmamak için mümkün olduğunca sosyal medya üzerinden cami musikisi derslerime inşallah devam edeceğim. Gayret bizden takdir ve tevfik Allahtan...
İslam ve Medya: Teşekkür ederiz Ömer bey.
Ömer Faruk Güney: Ben de size teşekkür ederim…
İslamvemedya.com: Cami musikisi.. Öncelikle bu musiki türü hakkında bilgi almak isteriz sizden.
Ömer Faruk Güney: Cami musikisi; camilerde görev yapan müezzin-kayyum ve imam hatipler tarafından icra edilen musikidir ve herhangi bir çalgı aleti olmaksızın insan sesine dayalı olarak yapılır. Ezan-ı Muhammedi, tekbir, salât, salâvat, mevlid-i şerif, kaside, aşr-ı şerif, cumhur müezzinliği gibi dini musiki formları camide icra edilir. Bu formların sözleri, makamları farklı olduğu gibi, üslubu ve tavırları da farklıdır.
İslamvemedya.com: Tarihi süreci hakkında neler aktarabilirsiniz…
Ömer Faruk Güney: Bir din görevlisinin camide görev yaparken kıraat ve dini bilgilere hâkim olduğu kadar, musikiye ve makamâta da hâkim olması gerekir. Çünkü Peygamber Efendimizin (sas), ‘Kur’an okurken sesinizi güzelleştiriniz’ hadis-i şerifi ve müezzinlerini güzel sesli sahabelerin içinden seçmesi, peygamberimizin ses ve okuyuş güzelliğine önem verdiği düşüncesini bize yansıtmaktadır. Dini musiki, asr-ı saadetten günümüze gelinceye kadar en verimli dönemini Osmanlı İmparatorluğu sürecinde görmüştür. Osmanlı zamanında özellikle şehir ve ilçe merkezlerinde, tarihi ve selâtin camilerde görev yapan din görevlileri; saray musikisi ile yetişirdi. Enderun okullarından veya meşk ortamlarından musikiyi öğrenirlerdi. Dolayısıyla musiki bilgileri çok iyi derece idi.
Enderun’dan Dijitale
İslamvemedya.com: Peki cami musikisinde kendini geliştirmek isteyenler nasıl bir eğitim sürecinden geçmeli, ne dersiniz?
Ömer Faruk Güney: Geçmişten günümüze tüm musikişinaslar musikiyi tanımlarken farklı ifadeler kullanmışlardır. Kâinat mahlûkata ait seslerle doludur. Allah bütün bu sesleri muazzam bir ahenk içinde bize ulaştırır. Yeryüzündeki doğal sesler insanı yormadığı gibi tefekkür, huzur ve sükûnet hali oluşturur. Musiki de yeryüzündeki ahenkle uyumlu, ruhun kulağına iyi gelen sesler bütünüdür. Notaların dile gelip insanın duygularını yansıtmasıdır.
"Musikide başarı, dinlemek, taklit ve tekrar etmektle mümkün"
Musikide başarılı olmanın yolu ise, dinlemek taklit ve tekrar etmekten geçer. Cami musikisine istidâdı, kabiliyeti olan bir kişi kendini geliştirmek, duyum yeteneğini arttırmak, sesine hâkim olmak ve daha güzel okumak istiyorsa öncelikle sabırlı olması gerekiyor. Musikiden ve makamdan önce kıraate, mahreç ve telaffuza hâkim olması lüzumludur. Sonra cami musikisinde Uzman hocalarımızı, üstatları her gün belirli bir zaman aralığında dinlemesi ve dinlediğini de tekrar etmesi gerekir. Makamları çalışırken birbirine karıştırmamalı uzun bir süre bir makam duygusu üzerinde yoğunlaşmalıdır.
Cami musikisinde öne çıkan 5 ana makamın (saba, uşşak, rast, segâh, hicaz) her birinden en az 50 ilahi repertuarı bilmeli, hatta klasik Türk müziği eserlerinden de istifade etmelidir. İmkânı olanlar bulundukları, ikamet ettikleri bölgelerde uzman hocalarımızdan meşk edebilirler. Şan teknikleri, sesi ve nefesi kullanma dersleri alabilirler. Ama her halükarda dijital mecradan da cami musikisine hizmet etmiş üstatların okuyuşlarını dinleyerek ziyadesi ile kendilerini geliştirebilirler.
İslamvemedya.com: Bu noktaya gelmek istiyorduk… Geçmişteki pek çok eğitim süreci gibi, dini musiki eğitimleri de dijital mecralara kaydı… Siz de eğitimler yapıyorsunuz sosyal medyada.
Ömer Faruk Güney: Günümüzde meşk ortamları ve özel musiki dersleri devam etmekle birlikte artık söylediğiniz gibi dijital mecralarda da, cami musikisi dersleri yapılmaktadır. Ben de uzun zamandır sosyal medyayı eğitim amaçlı kullanmaktayım. Türk müziği makamlarını, makam duygularına nasıl girilmesi gerektiğini, ezan-ı Muhammedi’nin cami musikisi açısından önemini; ilahi, tekbir, salât gibi formları icra ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgileri öğrencilerim ve takipçilerimle paylaşmaktayım.
İslamvemedya.com: İlgi nasıl?
Ömer Faruk Güney: Eğitimlerimiz tahminimizden çok daha fazla ilgi görüyor. 7den 70’e her kesimden insanımız online derslerime katılıyor. Özellikle din görevlilerimizin dersleri ilgiyle takip etmeleri, katılımları, kendilerini yetiştirme ve geliştirme gayretleri takdire şayan. Ayrıca saba, uşşak, rast, segâh ve hicaz makamlarından oluşan ve yine dijital olarak ders niteliğinde hazırlamış olduğum ‘5 Makamda Cami Musikisi Eğitim Seti’var. Herkes tarafından ilgi gördü, görüyor.
Güzel ses ve tavırla okunan ezanın, farklı makam geçkileriyle icra edilen mevlid-i şerif, kaside ve ilahilerin insanlar üzerindeki manevi etkisi düşünüldüğünde, yapılan eğitim ve cami Musikisi derslerinin çok önemli olduğu kanaatindeyim ve bu derslerin artarak devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanımıza ve gelecek nesillere cami musikisini daha iyi aktarabilme adına, musikişinas hafız ve hocalarımızın sosyal medyada daha etkin paylaşımlar ve dersler yapmaları gerektiğinin altını çizerek ifade etmek istiyorum.
“Milyonlarca kişi, cami musikisi derslerini dijitalden takip ediyor”
İslamvemedya.com: Biraz daha özelleştirmek istiyoruz konuyu. Eğitim videolarınızın izlenme oranlarına ilişkin bilgi verir misiniz? Ne kadar ilgi var?
Ömer Faruk Güney: Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki; online derslerimize ilk başladığım zamanlardan bugüne kadar olan ilgi ve alaka, takipçi sayısı ve derse devam eden kişi sayısı her geçen gün artıyor. Yayınlarımızdaki izlenme oranımız beklentimin çok daha üstünde. Başta ülkemiz olmak üzere, Avrupa’nın tüm ülkelerinden, Asya Ülkeleri, Amerika, Avustralya ve Türkî Cumhuriyetlerinden derslerimize büyük bir ilgi var.
İzlenme oranlarını daha iyi ifade edebilmek için derslerimizi üç gruba ayırmak gerekir. Birincisi makamların anlatımı ve icrası. İkincisi cami musikisi formlarının anlatılması ve örneklendirilmesi. Üçüncüsü ise repertuar dersleri yaptığım tüm ders gruplarının hamdolsun oranları bir hayli yüksek. Fakat içerisinde en çok ilgi gören kısım, cami musikisi formlarını örneklendirdiğimiz dersler. Bu derslerdeki katılım, sonradan izlenme oranı ve paylaşımlarını milyonlarla ifade edebilirim.
Mesela hicaz makamında imamet (namaz kıldırma) videosunu 5 milyondan fazla kişi izledi ve 10’binlerce sosyal medya takipçisi dersimizi paylaştı şükürler olsun. Bu oranlar aslında bize milletimizin ve insanlığın bu derslere ne kadar ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Rabbim samimi olarak yaptığımız derslerimizin tesirini halk etsin.
“Olumlu tepkiler, motivasyonumuzu artırıyor"
İslamvemedya.com: Dini musiki açısından yüksek rakamlar, doğrusu. Peki takipçilerinizden ne tür görüşler/ eleştiriler alıyorsunuz?
Ömer Faruk Güney: Derslerime katılan, videolarımızı izleyen kişilerin, takipçi olsun olmasın ortak görüşleri; derslerin ve paylaşımlarımızın artarak devam etmesi yönünde. Bu düşünce de beni ziyadesi ile mutlu ve motive ediyor, yeni videolar ve dersler yapmamı sağlıyor. Takipçilerimden gelen bazı istek ve görüşleri birkaç madde ile ifade edebilirim. Mesela uşşak makamı dersimizde makamın özelliklerini, notalarını, seyrini, duygusunu ifade ettikten sonra uşşak makamında ilahileri okuyorum. Takipçilerimin birçoğu “hocam uşşak makamı şu ilahiyi de okur musunuz, şu ilahide repertuarınızda var mı?” diye onlarca uşşak ilahi örneği istiyor. Uşşak ezan dersimizde nağmeleri örneklendirdikten sonra “Ömer hocam uşşak ezanın içerisinde hangi makam geçkisini yapabiliriz?” “Hangi ses veya tondan başlamamız gerekiyor?” “Ezan okumayı çok seviyorum ama sesimi kontrol edemiyorum sizin gibi nasıl okurum”, “hocam yüz yüze dersleriniz varsa bizde katılmak isteriz”, “lütfen hocam daha çok paylaşım yapın”, “müezzinlik ve namaz kıldırma örnekleri de gösterin” gibi yüzlerce istek ve görüş geliyor.
Tabii ki bu istek ve görüşler yalnızca uşşak makamı için değil, yaptığımız tüm Türk musikisi makamı dersleri için geçerli. Derslerimize şükürler olsun ki olumsuz manâda eleştiri veya tepki gelmiyor. Dersleri aile ortamında yapıyormuş gibi uygulamaya çalışıyorum. Bu nedenle, ders yapmadığım zaman takipçilerimden mesajlar alıyorum. Bu bağı koparmamak için mümkün olduğunca sosyal medya üzerinden cami musikisi derslerime inşallah devam edeceğim. Gayret bizden takdir ve tevfik Allahtan...
İslam ve Medya: Teşekkür ederiz Ömer bey.
Ömer Faruk Güney: Ben de size teşekkür ederim…
Hocamıza saygılar sunuyorum,ilgiyle takip ediyorum ve sayenizde çok yol katettim. Allah sizden ve böyle hizmet veren tüm hocalarımızdan razı olsun,yolunuz açık,başarılarınız daim olsun.