Ürdün...
Müslümanlar ve diğer inanç mensuplarınca kutsal sayılan toprakların kesiştiği nokta…
Başkenti Amman olan Ürdün’de Arapça resmi dil olarak kullanılıyor. 1946 yılında bağımsızlığını kazanan Ürdün’de 8 milyondan fazla nüfus bulunuyor.
Peki, medya kullanımı konusunda Ürdün hangi noktada?
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesinde doktorasına devam eden Ürdünlü bir öğrenci, Ömer Süleyman Malkavi, bu sorunun cevabını sizler için hazırladı:
“Yaşadığımız çağdaki en çok etkilenilen ve ilgi duyulan alanlardan biri şüphesiz ki kitle iletişim araçlarıdır. Çünkü herkesin bildiği üzere medyayla kolay bir şekilde her şey tespit edilebilmektedir. Bu araçlar, Ürdünlüler tarafından çeşitli düzeylerde kullanılmaktadır. İşte buna bağlı olarak burada anlatmaya çalışacağımız konu Ürdün’deki medya hakkında özet bir şekilde, en önemli bilgileri anlatmaktır. Ve bunu daha iyi bir şekilde yapabilmek amacıyla şu soruları sorarak uygun cevapları vermeye çalışacağız.
Ürdün’de gazete, radyo, televizyon sayısı ve internet siteleri...
Ürdün devleti ilan edildikten sonra ilk gazete Ma'an şehrinde çıkmıştır. Bu gazete “Al-Hakkı ya’alu” adını taşımaktadır. Ürdün’ün tarihi boyunca yeni gazeteler çıkmaya, yayınlanmaya devam etmiştir. Bugün Ürdün’de farklı düzeylerde 27 ulusal gazete bulunmaktadır.
Diğer ülkelerde olduğu gibi Ürdün de, daha sonra radyo ve televizyon ile tanışmıştır. Günümüzde Ürdün’deki medyanın durumunun gayet gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. 42 radyo istasyonu, 32 televizyon kanalı ve Ürdün’e özel 194 internet sitesi bulunmaktadır. (1)
Ürdün’de internet kullanımı ne düzeyde?
2017 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına bakıldığında 8,7 milyon kişinin internet kullandığı görülmektedir. Yani toplam nüfusun % 87'si internete ulaşmaktadır.
Ürdün’de sosyal medya
Bütün Arap ülkelerindeki sosyal medyanın kullanımı hakkında 2017 yılında Muhammed bin Rashid Hükümet Okulu tarafından bir araştırma yapıldı. Bu araştırma sonuçlarına göre, Facebook: Ürdün’de nüfusun % 66’sı facebook kullanmaktadır ve bu oran Ürdün’ün diğer Arap ülkeleri arasında dokuzuncu sırada olduğunu göstermektedir. Twitter: Nüfusun % 2,4’ü twitter kullanıcısıdır ve Ürdün diğer Arap ülkeleri arasında on üçüncü sırada yer almaktadır. Instagram: Nüfusun % 3,25’i İnstagram kullanıcısıdır ve Ürdün diğer Arap ülkeleri arasında sekizinci sırada bulunmaktadır.
İslam’a hakaret içeren veya ahlakdışı yayınlar konusunda bir yaptırım uygulanıyor mu?
Sosyal medya ortamında herkes kendi düşüncelerini kolayca yazıp milyonlarca insanla paylaşmaktadır, ancak bu her zaman doğru yollarda olmayıp kötü ve tehlikeli sonuçlara da neden olmaktadır. Örneğin, sosyal medyada ortaya çıkan çeşitli suçlar, ahlakdışı yayınlar vs. bunlardan biridir. İşte çerçevede Ürdün devleti tarafından 2015 yılında internet, sosyal medya gibi platformlarda, bu tür yayınları, içerikleri önlemek üzere “Elektronik Suçlar Yasası” çıkarılmıştır. Aynı şekilde bu yasa da “Nefret söylemi” hususunda da hükümler bulunmaktadır (2)
Kaynakça
1) http://www.mc.gov.jo/
2) http://www.jiacc.gov.jo/documents/d8038581-0ae1-4736-8574-b4e3d72a68ee.pdf
Görsel: Aljazeera.