Geleneksel kitle iletişim araçları ve internet, eğlenceden bilgi edinmeye kadar farklı amaçlarla kullanılıyor. Yapılan araştırmalara göre de gelişen iletişim teknolojilerini kullanma bakımından gençler ön sıralarda yer alıyor. Peki gençlerin, medya ve internete yaklaşımı nasıl olmalı? Muhammed Emin Yıldırım, bu soruya cevap verdi. Genç İstikbal Dergisinin Mart sayısında yayınlanan röportajında Yıldırım, şunları söyledi:
“Televizyon kâfir değildir”
Eşya haddizatında Müslümandır. Eşya dediğimiz zaman işin içine her şey girer; televizyon müslümandır, televizyon kâfir değildir, televizyonu kâfir eden, televizyonu münkir eden, içindekilerdir.
“İnternet, Allah’ın nasip ettiği en önemli nimetlerden biridir”
Aslında sosyal medya da çok büyük bir nimettir şu anda. Yani internet belki de Allah'ın bu yüzyılda insanlara nasip ettiği en önemli nimetlerden bir tanesidir. Düşünebiliyor musunuz? Biz yirmili yaşlarda iken bir kitabı elde etmek için ne bedeller öderdik. Ben bazen geriye dönüp zihnimi yokluyorum. Bazen bir kitabın arkasından altı ay dolaştığımı hatırlıyorum. Şu anda istediğim kitabı anında karşımda buluyorum. Bir tuş kadar bana yakın, bundan daha büyük bir nimet var mı?
Nimet, belaya dönüşür mü?
Ama her Nimet, bir harfin değişmesiyle Nikmet'e de dönüşür. Nikmet bela demektir, peki nimeti nikmete dönüştüren şey nedir? Eğer siz eşyayı besmeleli kullanırsanız Nimet olur. Besmelesiz kullanırsanız nikmet olur. Peki besmele Bismillahirrahmanirrahim demek midir sadece. Hayır! O işin sadece kavli boyutudur. Aslında Bismillahirrahmanirrahim demek, Allah'ım ben bu işi senin razı olacağın şekilde yapacağım demektir.
Gençler, interneti tebliğ aracı olarak nasıl kullanır?
Şimdi bir genç; Allah'ım, senin razı olacağın şekilde kullanacağım, diyerek otursa bilgisayarın karşısına, internetin karşısına, interneti bir tebliğ aracı olarak kullanabilir, interneti bir bilgi edinme aracı olarak kullanabilir, interneti bir iletişim aracı olarak kullanabilir, interneti başkalarına tebliğini, mesajını anlatmak için kullanabilir.
Medya karşısında da ahlakî ilkelere riayet etmek…
Ama o genç, eğer bunları bilmez de başka şeylere tevessül ederse, aynı malzeme, aynı eşya, onun hem dünyasını, hem ahiretini karartan bir hale getirebilir. Dolayısıyla bizim aslında gençlerimizin şunu çok iyi öğrenmesi lazım, ahlak dediğimiz şey, bu ümmetin en temel düstûrudur, hayatın içerisinde biz nasıl ahlaka dikkat etmek durumundaysak ve böyle bir sorumluluğumuz varsa, kapalı kapılar ardında, bilgisayarımızla, cep telefonumuzla baş başa kaldığımızda da aynı ahlaki ilkelere riayet etmek gibi bir sorumluluğumuz var.