Çocuklar da dahil herkesin yarışırcasına konuştuğunu, tartıştığını belirten Tanrıverdi, diğer taraftan bu tartışmaların, hakikati bulmaya yönelik bir hedefi görünmediğini kaydetti. “Nefesi yeten, çelme takmayı da öğrenip eksiltebildiği kadar adam eksilterek öne geçmeye çalışıyor” ifadelerine yer veren Tanrıverdi, şunları söyledi:
İslam ile alakası yok
İnsanı böylesine bir mücadeleye iten ana sebep, muhatabı üzerinden kendisini faziletli, üstün, doğrudan yana gösterme isteğidir. Hakikati bulma amacı yok,sadece karşısındakine kaybettirmek isteniyor. Bir savaş gibi. Bunun elbette islam ile alakası kesinlikle yok. Kendini daha üstün görme çabası kibirdir, büyüklenmedir. Kibir ise bir ateştir, kişide iyilik, güzellik namına ne varsa yakar.
Allah Rasûlü’nün tavrı
Tartışmak dinden değildir. Muteber alimler hep bu minvalde nasihat etmişlerdir... Amil alimlerin tamamı tartışmayı yasaklamışlardır. Rasulullah s.a.v. ashabının tartışmasını istemez, hele dinle ilgili konulardaki tartışmalardan özellikle uzak durulmasını emrederdi.
Tartışma, kin ateşini körükler
Tartışmak, karşıdaki insanı cahil yerine koymak, sen bilmezsin, ben bilirim demektir. Tartışma ve cedelleşme kindarlığa yol açar. Tartışma hiç şüphesiz kin ateşini körükler. Hakkı açıklamak niyetiyle de olsa başkalarını mağlup etmek için yapılan tartışmalar zararlıdır.