İnternet ve sosyal medya yaygınlaştıkça, hayatımızdaki etkisi de giderek artıyor. Buna bağlı olarak, sosyal medya içeriklerine karşı dikkati elden bırakmamak gerekiyor. Peki, sosyal medyaya girerken, sosyal medya kullanırken özel olarak dua etmek gerekiyor mu?
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Doç. Dr. Soner Duman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu soruya cevap vererek, şunları söylüyor:
“Bu yazıyı okuduğunuza göre siz de sosyal medya kullanıcısısınız. Muhtemelen yalnızca facebook değil belki de instagram, twitter ve hatta youtube gibi mecralara da "takılıyorsunuz." Öyleyse bu yazıyı okusanız iyi olur!
Sosyal medya günümüzün gerçeği. Hemen herkesin bir sosyal medya hesabı var. Bu ortamlara girip çıkıyoruz. Bu ortamlar iyilikten çok kötülük barındırıyor. İmana ve İslam'a uygun ya da hizmet eden birkaç hesaba mukabil bunlara saldıran, zarar veren, ahlakı bozan binlerce hesap var.
İnternete girerken de dua etmek gerekmez mi?
Peygamberimiz her işine duayla başlar, duayla tamamlardı. Günümüzde en çok yaptığımız işlerin başında internete girmek geldiğine göre bunun da bir duası olması lazım diye düşündüm ve peygamberimizin duaları arasında buna en çok yakışanı buldum: "Evden çıkış duası".
Biraz baştan alalım:
Dua ibadetin özü, yaratılışın amacı, kulun Rabbiyle söyleşmesidir. Yüce Rabbimiz: "De ki: Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?" buyurmuyor mu? [Furkan, 25/77]
Geçmişte insanın sosyal ortamlara girmesi evden fiziksel olarak çıkmasıyla olurdu. Evden çıkmak, insanın sokağa, topluma karışmasının yegâne yoluydu. Evde saflığını, temizliğini korumak nispeten kolaydı. Çünkü insan evde kendi nefsi ve ailesiyle muhataptı. Günümüzde evde kalmak, sosyal hayattan fiziksel olarak uzak durmak anlamına gelse de televizyon ve internet gibi sanal ortamlar bizim kendimizle başbaşa kalmamıza izin vermiyor.
Televizyon tek tarafı iletimin, internet ise karşılıklı iletişimin en çok kullanılan vasıtası. Sanal ortama karıştığımız andan itibaren artık devreye başka faktörler de girer, biz bize ait olmaktan çıkarız.
Sanal ortamda da unutma
Sosyal ortama girmek, iyilik ve kötülüğün karşılıklı iletilmesine, paylaşılmasına açık hale gelmektir. Hadis kaynaklarının belirttiğine göre peygamberimiz evden şu duayı okumadan kesinlikle dışarıya adımını atmazdı:
1. Sapmaktan ve saptırılmaktan,
2. [Ayağımın doğruluktan] kaymasından ve kaydırılmasından,
3. [Bir kimseye] haksızlık etmekten ve haksızlığa mâruz kalmaktan,
4. Câhillik etmekten ve câhilliğe mâruz kalmaktan sana sığınırım.
Bu dua, gerçek veya sanal, her türlü sosyal ortama girerken hatırda tutulması gereken bir duadır.
Sosyal medyada yapacağınız takip, beğeni ya da paylaşımla doğru yoldan sapmanız ya da saptırılmanız an meselesidir. Sapmak kişinin kendi iradesiyle yaptığı bir eylemdir. Saptırılmak ise farkında olarak ya da olmayarak bir başkası tarafından doğru yolun dışına çekilmektir. Acaba takip ettiğiniz kişi, grup, sayfalar sizi iman, İslam ve ahlaka uygun olmayan bir alana çekmek istiyor olabilir mi? Bu durumda "sapmaktan ve saptırılmaktan" sığınmak en iyi çare değil mi?
Sosyal medya ayakların çok rahat kayabileceği bir ortam. Buzlu yolda yürürken düşmemek için nasıl gayret göstermek gerekiyorsa sosyal medyada da ayağımızın kaymaması için öyle gayret göstermek gerekir. Bunun başında da dua etmek gelir.
Sosyal medya insanların birbirine yalan, iftira, hakaret, küfür gibi haksızlıkları yaptığı ortamların en başında gelmektedir. Öyleyse bu ortamlarda haksızlık etmek kul hakkı yemek anlamına gelir. Yine bu ortamlarda mağdur ve mazlum durumuna düşmek de mümkündür. Öyleyse bundan da Allah'a sığınmak gerekir.
Câhillik etmek hem bilinmesi gerekenleri bilmemek, hem de bildiklerine uygun davranmamakla olur. Sosyal medya bu tür davranışların en sık görüldüğü mecradır. Öyleyse harama bakmak, yalan-dedikodu takip etmek, dünya ve âhiretimizi ilgilendirmeyen şeylerle vakit kaybetmek gibi cahilce işlerden de Allah'a sığınmak gerekiyor.
İnternete dua kalkanı
Kur'an okurken bile "kovulmuş şeytanın şerrinden" sığınan bir peygamberin ümmeti olarak "internete girerken" de bir kalkanla kendimizi korumaya almamız şart gibi görünüyor.
Antivirüs bilgisayarımızı nasıl ki virüslerden koruyorsa bu dua da bizi sanal ortamın din ve ahlaka musallat olan virüslerinden koruyacaktır.
Rabbimiz hem gerçek hem de sanal âlemde bizleri istikametten ayırmasın."