Fatih Özkanoğlu / İSTANBUL
UHİM’in ‘Manipülasyonların Kıskacında İslam’ başlıklı raporuna göre geçen yıl ABD ve Almanya’da yayınlanan 10 haberden 9’unun İslamofobik içerikli olduğu belirtildi. Polis verilerine göre sadece Londra’da 1 yılda Müslümanlara yönelik şiddetin yüzde 65 arttığına dikkat çekildi. 11 Eylül saldırısı ve DAEŞ terör örgütünü İslam ile ilişkilendiren Batı medyasının tutumu nedeniyle son dönemde İslamofobi’nin tırmanışa geçtiği vurgulandı.
Uluslar arası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) ‘Manipülasyonların Kıskacında İslam’ başlıklı rapor hazırladı.
Raporda, dünya genelinde Müslümanlara yönelik ayrımcılığın artması, terör örgütleriyle tüm Müslümanları ilişkilendirerek toplumda İslamofobi’nin yaygınlaşması, Batı medyasında Müslümanlara yönelik olumsuz imajın çizilmesine ilişkin önemli veriler yer alıyor. Raporda, medya aracılığıyla yürütülen İslam karşıtı çalışmalara yönelik paylaşılan bilgileri derledik.
SOSYAL MEDYADA İSLAMOFOBİK PAYLAŞIMLAR ARTIYOR
Geçen yıl özellikle Amerika ve Almanya’daki medya organlarının 2016’da yaptığı her 10 haberden 9’u İslam karşıtı bilgiler içeriyor. Amerika’da 74 kurum ve kuruluş medya üzerinden İslam karşıtı algı oluşturmak için içerik üretiyor. Avrupa’da da benzer çalışmalar yürütülüyor. Bu nedenle toplumda nefret artıyor ve Müslümanlara yönelik şiddet oranı yükseliyor. Örneğin sadece Londra’da 2013-2014’teki polis verilerine Müslümanlara yönelik şiddet yüzde 65 arttı. İslamofobik nefret suçu 344’ten 570’e yükseldi. Raporda sosyal medyada artan İslamofobik paylaşımlarla ilgili bilgiler de yer alıyor. Örneğin yine İngiltere’de geçen yıl sadece 2 ayda İslam karşıtı 2 buçuk milyona yakın twit atıldı. Amerika’da 74 kurum ve kuruluş medya üzerinden İslam karşıtı algı oluşturmak için içerik üretiyor. Avrupa’da da benzer çalışmalar yürütülüyor.
GAZETECİLERE İSLAMOFOBİK HABER BASKISI
Medya analiz şirketi Medya Toner’in 11 Eylül 2001’deki saldırıdan 2015’e kadar yaptığı araştırmada Batı medyasında İslam ile ilgili çıkan 3 milyona yakın haber içinde olumlu bir haber bulmanın neredeyse imkansız olduğu hatırlatıldı. İngiliz Daily Star’da yazar olarak çalışan Richard Peppiat, 11 Eylül sonrası dönemde Müslüman karşıtı yazılar yazması istendiği için istifa ettiğine vurgu yapıldı.
HIRİSTİYAN KİMLİĞİ GİZLENİYOR
Amerika’da 14 yaşındaki Ahmed Muhammed’in icat ettiği saati okula götürüp bomba sanılıp göz altına alınması ve gerçeğin daha sonra anlaşılması, Müslümanlara yönelik bakış açısının bir göstergesi olarak yorumlandı. Norveç’te 77 kişiyi katleden Breivik’in aşırı hristiyan ve Nazi sempatizanı olmasına rağmen haberlerde hristiyan kimliği gizlenmiş, akıl sağlığı yerinde olmayan kişi olarak yansıtılmıştı. Ancak aynı durum sözde Müslüman olan bir cahil tarafından yapıldığında haberlerde ‘Cihatçı terörist’ sıfatı kullanılarak İslami değerler hedef alınıyor. Ayrıca Batı, özellikle medyada ılımlı İslam kavramını öne sürerek radikal İslam varlığını kabul ettirmeyi amaçlıyor.
HOLLYWOOD’UN OLUMSUZ MÜSLÜMAN ALGISI
Raporda yer alan bir diğer ayrıntı da ırkçılık üzerine araştırma yapan Amerikalı Akademisyen JackShahen’in yaptığı inceleme. Buna göre Hollywood filmlerinde yer alan 900 Müslüman karakterden sadece 12’si olumlu tip rolünde. 50 tanesi nötr karakter olarak gösterildi. İslam karşıtı senaryolara bütçe desteği sağlandığı ve Oscar ile ödüllendirildiği kaydedildi. 11 Eylül saldırısından sonra artan İslamofobi’nin terör örgütü DAEŞ’in Müslümanlarla ilişkilendirilmesiyle tırmanışa geçtiği vurgulandı.
Medya ve İslamofobi
Yayınlanma: 11 Şubat 2017 - 20:27
Güncelleme: 07 Nisan 2019 - 19:11
Batı medyasının İslamofobi karnesi
Medya ve İslamofobi
11 Şubat 2017 - 20:27
Güncelleme: 07 Nisan 2019 - 19:11
İlginizi Çekebilir