Alman medyasını izleyen/analiz eden/eleştiren Bildblog, Alman medyasının amiral gemisi Bild’in 2018 karnesini açıkladı. Dünya Gazeteler Birliğinin (WAN) 2017 verilerine göre dünyada en çok satılan altıncı, Avrupa’da ise birinci gazete olan Bild’in 2018 yılında yayınlanan tüm nüshalarını mercek altına alan site (https://bildblog.de/), gazetede yer alan kelime ve kavramları tek tek sayarak analiz etmiş.
İslam ile ilgili haberlerin oranı % 87,5
Buna göre 2018 yılında gazetede dinlere ilişkin 304 haber yer almış. Bunların 266’sının yani yüzde 87,5'inin İslam’la ilgili olması, hiç şaşırtıcı değil. Buna karşılık Hıristiyanlık 28, Yahudilik 7, Budizm 2, Hinduizm de sadece 1 kez yer bulabilmiş Bild’in sayfalarında. Üstelik “İslam” kelimesi sadece kök olarak sayılmış. Kelimenin “İslamcılık” vs. gibi türevleri de bu sayıya dahil değil.
Euro İslam, Alman İslam’ı, mülteci (Müslüman) krizi, suç işleyen yabancılar (Müslümanlar), son dönemde de kilise vergisine benzer cami vergisinin ihdas edilmesi gibi konuların sıkça ve bolca tartışıldığı Almanya’da bild gazetesinin İslam’a ilişkin 266 haberinin tamamında korku, dehşet ve nefret ön plana çıkıyor. Bu, Batı’da İslamofobi endüstrisinin geldiği noktayı gösteriyor; İslamofobi rüzgârının fırtınaya dönüştüğünü ortaya koyuyor.
Dahası da var; blog üşenmemiş, yıl boyunca gazetede yer alan kıyafetleri/kıyafet parçalarını da saymış. Buna göre haberlerde çorap 53, kazak 70, bikini 90, külot 50, başörtüsü ise 133 defa geçmiş. Bunlar da gazetenin yayın politikasının özeti gibi, cinsellik ve başörtüsü-İslam düşmanlığı…
Analize göre gazetede bu yıl en çok kullanılan hayvan, kurt; en çok geçen din, İslam; yabancılar/mültecilere ilişkin haberlerde en çok kullanılan kelime de "sınır dışı" olmuş. Blog, tüm bunlardan yola çıkarak Bild’in yayın politikasına/zihniyetine ironik bir göndermeyle yazının başlığını da şöyle koymuş: “Müslüman kurtlar, derhal sınır dışı edilmeli!”
Nefret dilinin tirajlara etkisi mi var?
Önemli bir nokta da gazetenin tirajı. Yıllardır Avrupa’nın en çok satan gazetesi olma unvanını koruyan Bild, son 65 yılın en düşük satış rakamlarını gördü bu yıl. 1953 yılında yayın hayatına başlayan gazete, 80’li yıllarda 5 buçuk milyona yakın satış rakamlarına ulaşmıştı. 1999 yılından beri sürekli tiraj kaybeden gazete, bu yıl da yüzde 10’dan fazla tiraj kaybına uğrayarak 1 milyon 612 bin 335’e gerilemiş. Alman yazılı basınının tamamında (ve dünya genelinde de) yaşanan bu düşüş, Bild’de daha da hızlı ve sancılı yaşanıyor. Kim bilir, belki bu nefret dilinin de etkisi vardır bu düşüşte.