Kültürel iktidar; bazen siyasetin bazen yayıncıların gündeme getirdiği, hakkında telif ya da derleme eserler bulunan, zaman zaman sahne sanatlarıyla ilgili etkinliklerden zaman zaman sinema filmleri ya da televizyon dizilerinden mütevellit yeniden parlayan, ancak her halükarda, daima tartışılagelen bir kavram.
Yılmaz Çolak’ın “Türkiye’de Kültürel İktidarın Kuruluşu 1923-1945” isimli telif eseri Cumhuriyetin kuruluşundan çok partili sisteme geçiş aşamasına; Sosyoloji Divanı Dergisi’nin “Kültürel İktidar” sayısı kavramsal ve kuramsal boyutlara; Oğuzhan Bilgin’in derlediği “Kültürel İktidar” eseriyse yakın dönemdeki gelişmelere ışık tutuyor. Bunlara ilaveten çok sayıda lisansüstü çalışmaya ve bilimsel makaleye ulaşmak mümkün. Hemen hemen bütün yazılanlarda medyaya dair değerlendirmeler de bulunuyor. Haliyle medya ve din ilişkisini, kültürel iktidar bağlamında ele almak elverişli görünüyor.
Bu bakımdan 2024 yayın planımız çerçevesinde “Bir Kültürel İktidar Meselesi Olarak Medya ve Din” dosyasını akademisyen, gazeteci, yazar ve sektör temsilcilerinin görüşleri etrafında okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.
islamvemedya.com
"Medya ve Din İlişkisini Kültürel İktidardan Bağımsız Düşünemeyiz"/ İbrahim Yenen"Batılılaşma Fikri, Kültür Sanatta İdeolojik Körlük Oluşturdu." / Osman ÜlkerKültürel İktidarın Görsel Dili: Televizyon Dizileri/ Mustafa Temel"Kültürel İktidar, Gönüllü Rızadır"/ Ercan YıldırımKültürel İktidar Bağlamında Türkiye'de Dergi Yayıncılığı / İsmail KılıçarslanKültürel İktidara Alternatif Tiyatro/ Ayşe Şahinboy DoğanKültürel İktidar ve Dijital Platformlar / Ümit SönmezSinemada Siyonist Hegemonya / Abdulhamit Güler